26 април, 2024

.NET Foundation обяви, че набира членове от общностите по света. Всеки един член може да се кандидатира за участие в борда на директорите на фондацията и да взима важни решения във връзка с отворените технологии около .NET.

Стефан Стефанов е старши продуктов мениджър в Progress и се занимава с.NET продуктите в компанията. Той е един от потенциалните кандидати да се включи в .NET Foundation. Той разказа за ползите и възможностите, които фондацията отваря.

Какво трябва да се промени в .NET обществото? Как ще помогне .NET Foundation?

На конференцията Connect() 2018, Microsoft съобщиха, че .NET Foundation става още по независима организация, която ще се ръководи от борд на директорите, където само едно от местата в борда ще се заема от представител на Майкрософт. Фондацията ще бъде с отворено членство, което означава, че всеки един дивелъпър, без значение в коя част на света живее, може да стане част от голямо ѝ семейство. Всеки член на Фондацията има право да се кандидатира и да се присъедини към Борда на директорите, ако бъде избран. Всички колеги от България, които имат интерес, могат го направят. И ако са достатъчно ангажирани с отворени .NET проекти, могат да се кандидатират и да станат част от екипа, който взема решенията за бъдещето на .NET. Очаква се да има някаква минимална такса за членство на година.

Наскоро Microsoft обяви, че .NET Core 3.0 ще включва поддръжка и за WPF и WinForms десктоп приложения. Ще мигрираме ли?

Ще мигрираме ли? Зависи. За тези проекти, които са в процес на разработка, може би е добра идея да мигрират, за да може да се възползват от предимствата на .NET Core. А за тези, които са в maintenance mode и няма активно развитие по тях, вероятно ще си останат да таргетират пълния .NET Framework.

А какво ще промени това да има българин в .NET Foundation?

Като цяло отвореният модел, който придобива .NET Foundation е доста интересен, тъй като отваря вратите за всеки да бъде част от тази общност, с цел тази общност да се увеличи и точно тази общност да вземе активна роля за развиването на цялата екосистема.

Влизането на българи като членове във Фондацията или в Борда ще ни даде активно участие във вземането на решенията за развитието на .NET обществото и проектите, които Фондацията ръководи. Също смятам, че ще е много ще е мотивиращо за .НЕТ общността в България, ако българин стане член на Борда. Имаме доста колеги, които и в момента работят в тясно сътрудничество с Майкрософт, както в Прогрес, така и в .НЕТ обществото е България. Често се срещаме по повод на различни инициативи с колеги като Мартин Кулов, Милан Нанков, Михаил Алексиев, които организират страшно много интересни събития за Майкрософтски технологии. Защо и да не се номинират, аз бих гласувал за хора като тях?

Интересно е, че Progress е един от първите корпоративни спонсори на .NET Foundation. Това е вследствие на дългогодишното ни партньорство с Microsoft и възможността да работим съвместно по няколко проекта, които са от полза за цялата общност. В рамките на ангажираността си с фондацията Progress ще бъде и съветник на новосформирания Борд на директорите и ще продължим да бъдем активни в .NET общността.

 

Тагове: , , , , , , ,