26 април, 2024

 

Технологичните общности: Rust

 

Rust е най-любимият програмен език, според онлайн общността из социалните мрежи. Арян ван Ирсел е един от организаторите на технологичната общност за Rust в София. Арян разказа защо е избрал да се занимава с Rust и защо е определян за любимия език.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?
Лично попаднах на език за програмиране Rust, заради участието ми в Hyperledger Indy, който е проект с отворен код за самоуправляваща соверена идентичност. В този проект използват Python и Rust като основните езици. Започнах да уча за Rust и станах голям поддръжник на този език, защото той дава пълен контрол на системата, но с пълна защита. Смятам общностите за много важни, защото те са мястото, където хора със същите интереси могат да учат един от друг. В България нямаше такава общност за Rust и реших да взема инициативата.

Съорганизаторите са Росица ван Ирсел, която се занимава с практическата организация и Иво Георгиев, който представлява една от малкото фирми (AdEx) в България, която работи с Rust.

На 16-и януари 2019 имахме първото ни събитие и решихме да започнем с комбинация от традиционни събития в стил мийтъп и “Hack and learn Rust” събития. При “Hack and learn Rust” хора ще учат Rust чрез програмирането на проекти по своите интереси заедно с ментори. Хората могат да работят индивидуално или в групи по проектите си и имат възможност да ги представят, и да разказват за научените неща и трудностите, които са имали. Така, главната идеята е да учим един от друг.

От компании или фрийлансъри се състои групата?
Групата е общност от всички потребителите на Rust и не е свързана с определени фирми.

Колко често се събирате? Къде?
Ще правим всеки месец поне едно събитие. Събитията са в NETWORKING | Premium Co-Working Space.

Преди няколко години Rust беше най-обичаният език за програмиране. Важи ли този резултат за България?
Имам впечатление, че този резултат все още няма влияние към популярността на езика в България. Изграждането на общността хич не беше лесно. Rust е млад език. Първата стабилна версия е от 2015. На глобален мащаб няма много специалисти по Rust, но в България има още по-малко и самият език, дори не е много известен и има доста стръмен учебен път. Така ни трябваше повече време за подготовката, въпреки че беше най-обичаният език за програмиране на други места.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой я финансира? Има ли членски внос?
Събитията (мийтъпи и Hack and Learn) са безплатни и няма членски внос. Ще има и по-големи събития, като целодневни работилници, които по принцип се финансират с помощта на спонсори.

Как желаещите могат да се включат във групата ви?
Всички, които се интересуват за този невероятен език са добре дошли. Независимо от знанието за Rust. Ще правим и лекции за напълно начинаещи. Имаме група във Фейсбук, meetup.com и discord за директен контакт.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,