19 април, 2024

Спирането на Adobe Flash доведе до блокаж на китайската железница за над 16 часа, а начинът за възстановяване е използване на пиратско копие. Поддържайки всичко – от браузърни игри до стрийминг на живо, Adobe Flash не беше любимата мултимедийна платформа в Интернет без причина. Дори в разцвета си обаче, Flash не беше всеобщо обичан – имаше пропуски в сигурността, можеше да бъде труден за оптимизация и не се “разбираше” добре с всички браузъри, особено тези за мобилни устройства. Когато HTML5 излезе на сцената, Flash започна да изпада в немилост и през юли 2017 г. Adobe обяви, че прекратява поддръжката си в края на 2020 г., като дава на потребителите три години и половина да преминат към нов софтуер. Това съобщение обаче не е достигнало до всички краища на земното кълбо и когато кодът на „бомбата със закъснител“ на Flash излезе на 12 януари, доведе цяла китайска железница до застой.

Според доклад на Apple Daily, проблемът се е развил в Китайската железница Шенян в Далиан, Ляонин, малко след 8:00 ч. Във вторник, 12 януари работещите в железницата не могат да получат достъп до разписанията на железопътната линия, което обикновено правят чрез Flash базиран интерфейс. През следващия половин час съобщения за подобни откази се изсипват от цялата мрежа, като до 30 станции са засегнати според изявление на CR Shenyang, докладвано от китайски блог.

Едва след като техници влизат онлайн, за да проучат евентуален начин за оправяне на този така наречен „bug „, откриват за глобалното изключване на Flash, новините които явно не са стигнали до изолираният китайски интернет. Превод на хронологията на Github предлага възстановяване на резервни копия на софтуера, временно възстановена услуга около обяд, въпреки че прекъсванията се връщат отново около 14:00 ч., а след това и вечерта. Тогава екипът за реакция на CR Shenyang е започнал да проучва връщане към по-стари софтуерни системи, чиито опции очевидно се състоят от неуточнена настройка на Microsoft, или архивирана, пиратска версия на Flash без кода на за деактивиране. Техниците се спират на последното и около 1:00 часа сутринта на 13-ти CR Shenyang успешно включва една от своите станции напълно онлайн. Към 2:30 сутринта всички маршрути с изключение на един вече са в експлоатация и кошмарът на железницата приключва.

Според експерти, Adobe трудно ще предприеме правни действия срещу CR Shenyang, понеже законите за авторското право в Китай се третират по-скоро като насоки, отколкото правила.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,