29 април, 2024

След сблъсъка с висшето образование в София, Павел Дончев се завръща в родното Велико Търново, за да даде начало на семейство, компания и дигитална промяна в града. Той е основател на eVeliko и част от местния Клуб на програмистите.

Вие сте следвали в СУ “Св. Климент Охридски”, но решавате да се завърнете във Велико Търново и да развиете свой бизнес. Защо решихте да създадете IT компания във Велико Търново? 

Всъщност не успях да завърша. Даже два пъти не успях да завърша. Усетих, че времето ми свършва и реших да оставя нещата докъдето са. Както се казва “Win like a man, lose like a man”. 

Горе-долу по това време вече започнах да усещам, че е време да се помисля малко по-сериозно за семейство, а в това отношение най-верният избор за град беше Велико Търново, понеже е по-спокойно място. Освен това моите родителите и тези на половинката ми са тук. Сега нашият син е почти на 6 години и се радвам, че има всички тези лета, уикенди и съвсем спорадични пътувания при бабите, дядовците и братовчедите. Можем да си идем дори и през седмицата, след като приключим с детската градина и работата, и го правим относително често.

Втората причина беше, че ми се струваше, че Велико Търново е “blue-collar” град, а след около 7-8 години разбрах, че не е точно така. Има доста фирми, които се представят добре на международно ниво и са ръководени от хора, които са сред най-добрите в това, което правят. Явно, че съм имал това усещане вследствие на София. Тогава исках да се опитам поне малко да помогна за някаква промяна, стига да е възможно. Спомням си, че когато напусках Телерик им обещах да се опитам да направя 10% от това което са направили те. Е, не стана, те много издърпаха изведнъж. Третата причина беше, че имах идея за милиони (кой няма поне няколко идеи за милиони). Както се досещате не стана точно както си го мислех, но смятам, че се получи доста добре, въпреки това…

Как оценявате условията за инвестиции в този град? 

Градът е относително малък. Като част от Клуба на програмистите във Велико Търново и като управител на фирма, често ме питат дали е добра идея да се направи офис в града. Отговорът ми винаги е бил, че много зависи от целите. Ако някой очаква, че ще дойде и ще може веднага да наеме 10-20-50 души с опит от ден едно по-скоро не. Ако обаче човек има търпението да инвестира в по-дългосрочен план и не очаква чудеса, мисля, че Търново си струва. 

Има ли достатъчно IT компании и офиси ? 

Оценката ми е субективна, но мисля, че са горе-долу задоволително количество като имаме предвид големината на града и броя на хората в сектора. Естествено, винаги може и още. Хубавото е, че има от всичко по малко фирми, стартирани в Търново от търновци, фирми с регионални офиси, но български, както и чуждестранни фирми. От гледна точка на технологични стекове също наблюдавам разнообразие. 

Кои са дигиталните активисти във Велико Търново, търсещи промяна? 

В Клуба на програмистите има няколко проекта, които поради липса на време се бавят, но биха били с добра стойност за обществото. Надявам се някой ден хората, които се занимават с тях да намерят време да ги завършат. Аз лично си взаимодействам с различни програмисти, институции и други фирми точно през Клуба. Преди около месец се състоя и учредителното събрание на клъстера на IT фирмите в триградието (засега говорим за Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец). Надявам се и той да успее, защото според мен ще допринесе за подобряването на условията в региона.

Съществува ли недостиг на кадри в този град? 

Лесно може да се обърка липсата на пренасищане с глад. Както вече споделих, не можеш да наемеш някого и да очакваш той от ден едно, без почти никаква подкрепа да успее да се справя с почти всичко. Ако можеше да наемеш много добри програмисти веднага и то за без пари, това щеше да е по-скоро белег за пренасищане. 

Не казвам, че няма никакъв глад, но мисля и че не е чак толкова остър, колкото се тръби. Гладът е основно за опитни хора. Известно време почти нямаше фирми, които да предлагат стажове. Колкото до нас, опитваме се да не се поставяме в позицията на нуждаещ се. За по-агресивните мениджъри това може да изглежда като липса на амбиции, пропуснати ползи и така нататък. От моя гледна точка, това е оптимизиране за дългосрочен растеж. Надявам се търпението и упоритостта ни да се отплатят след време.

Същевременно се е случвало да наемем хора, защото ни изглеждат амбициозни и упорити, без в момента да има нужда и без да сме сигурни в техните умения. Инвестирали сме в тях понякога и в продължение на една година. Ако има нещо, с което се гордея професионално, то е, че за последните 7 години имаше само един човек, който е дошъл с опит в това, което ще прави при нас. Всички останали сме били без опит в нещата, които ни се налагаше да вършим, включително и аз като управител. Фирмата ни работи с доста големи организации на почти всички континенти. Понякога ходим и на място. Никак не е малко като развитие за 7 години. Сега се опитвам да направя нов стартъп, който да разработи инструмент за по-лесно намиране на работа и на кадри. Това е едно много рисковано начинание с много минимален шанс за успех, но според мен е достатъчно важно, за да си струва инвестицията.

Как бихте сравнили нивото на заплащане във Вашата фирма на един софтуерен специалист на средно професионално ниво със средното възнаграждение на същия специалист в столицата? 

Нямаме офиси в други градове, но определено смятам, че заплащането в София е по-високо. От това тримесечие започнахме в “evaluation”-ите да говорим и за това, какво очакват колегите като заплащане и развитие, съвсем конкретно. Идеята е да се опитаме да изготвим план, на базата на техните очаквания, който да ги отведе там, където искат да бъдат, ако това е възможно. Времето ще покаже дали това ще сработи.

Относно заплатите в София, ако погледнем форумите, ще видим две основни тези. Едната е, че работодателите не плащат достатъчно. Другата че плащат прекалено много пари на хора със съмнителни за пишещия умения. Това много трудно може да се анализира според мен.

Какво смятате, че е необходимо, за да се мотивира развитието на IT бизнеса извън София?

Мисля, че IT бизнесът извън София трябва да погледне в много отношения към София. Аз съм фен на подхода отдолу нагоре и вярвам, че трябва да се опитаме да свършим поне нещата, които ние като хора можем и тогава да се обърнем към институциите за зависещото от тях.

Интервюто проведе Вяра Стефчева

Четете още по темата “Другата технологична България”

Тагове: , , ,
Author