28 април, 2024

„Решителността е това, което търсим най-много. Тя е по-важна дори от това да си умен“

Сам Олтман

Днес ще ви запознаем с пътя и историята на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на Open AI, а също и рисков капиталист. Ще разберете кой е той всъщност и как започва всичко.

Кой е Сам Олтман?

Сам Олтман е американски предприемач и инвеститор. Още от малък е запленен от компютрите и програмирането. Любопитен факт е, че още на 8 години той вече знае как да пише код и да разглобява компютри, споделя The New Yorker.

Кариерен път

Сам Олтман започва професионалния си път като разработчик на приложения. Записва се да учи Компютърни науки в университета в Станфорд. Напуска университета точно преди да получи дипломата си. Причината за това е целта му да създаде своя компания заедно с негови колеги. Малко по-късно той успява да реализира това свое начинание.

Първи стъпки в предприемачеството и технологичния свят

Първият стартъп, който създава е Loopt. Това приложение донася шеметен скок в кариерата на младия разработчик. То е създадено през 2005 година и позволява на собствениците на смартфони да споделят местоположението си с други, избрани от тях, потребители. През 2012 година обаче, основателите продават компанията на Green Dot Corporation за $43, 4 милиона долара.

За известен период Сам Олтман се отказва от управлението на технологични компании и се впуска в ръководството на компания за рисков капитал, която финансира стартъпи.

Интересно е, че прочутият програмист и предприемач, който е съосновател на Y Combinator, Пол Греъм, избира за свой наследник именно Сам Олтман през 2014 година. Това действие поставя Олтман в списъка на Forbes – 30 под 30. Y Combinator инвестира в компании като Airbnb, (която е на стойност $105,82 млрд. долара) и Dropbox, (която е на стойност $8,31 млрд. долара).

Прочетете цялата история на Сам Олтман на DevStyleR.ioFrom App Developer to Founder of OpenAI – The Journey and Story of the Creator of ChatGPT – Sam Altman


Очаквайте Част 1: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. Над 210 Кандидати за 24 Часа за Безплатния Курс по Софтуерно Тестване
2. Kin + Carta получи сертификат Great Place To Work за всичките си офиси в 8 държави
3. Запазване и Създаване на История: Приближаване на Младите Една Стъпка По-Близо до Европа

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,