29 април, 2024

Мат Кенди, глобален управляващ партньор в областта на генеративния изкуствен интелект в IBM, смята, че работните места на бъдещето ще бъдат заети от тези, които могат да работят с Изкуствен интелект, използвайки езика и творческото мислене, в областта на хуманитарните науки

Компании от всички сектори се опитват да се адаптират към автоматизираното бъдеще. Но уменията, които се изискват от хората, избрали изкуствения интелект за свое бъдеще, не е задължително да имат познания по програмиране или да знаят как се пише код.

Кенди смята, че тези, които основно разбират езика и как да го прилагат, биха могли да заемат високоплатени работни места, свързани с ИИ.

“Вместо ние да се учим да говорим на езика на технологиите и да програмираме компютрите, те се учат да говорят на нашия език”, казва Кенди пред Fortune.

Изказването на Кенди идва след драстичното увеличаване на търсенето на инженери, които захранват големи езикови модели като ChatGPT и Bard с въпроси и информация, за да го обучат на човешкото поведение и мислене.

Заплащането на “професиите на бъдещето” могат да достигнат до шестцифрени суми и обикновено не зависят от ИТ умения.

Тъй като езиковите модели като ChatGPT се сблъскват с предизвикателства по отношение на точността и могат да произвеждат невярна информация – известна като “халюцинации”, необходимостта от хора с добри езикови познания за обучение и взаимодействие с чатботове става все по-очевидна.

Какво още казва Мат Кенди за работните места на бъдещето прочетете на DevStyleR.ioIBM’s head of AI reveals the jobs of the future


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете още:
1. Кои ще са най-търсените езици за програмиране през 2024?
2. Христо Иванов: Приложения за телефон – това е бъдещето
3. 8 Нови TECH термина, които трябва да знаете за 2024

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR