29 април, 2024

Е, дойде време да приветстваме 2024 година и да я поканим с добри и топли чувства в живота ни. Всеки един от нас се надява през новата година да бъде по-успешен от предходната и да осъществи това, което през 2023 не успя. А с настъпването на новата година най-вероятно ви интересува и дали уменията ви по програмиране все още се търсят или трябва да помислите за смяна на звеното или квалификацията, за да имате успешна кариера в технологичната индустрия.

През годините са се появили стотици езици за програмиране и знаете ли какво? Всеки един от тях идва със своето предназначение, независимо дали ще бъде сред топ 10 на най-популярните или ще се радва на по-скромна слава.

Кои от тях са издържали конкуренцията и предизвикателствата през времето и кои си струва да научи? Днес ви представяме седем езика за програмиране, които ще се появят или ще останат търсени през 2024 г. и след това.

Python
Обожаван заради своята гъвкавост и бързина на разработване, Python постоянно се изкачва в класациите на езиците за програмиране през последните няколко години. Той се счита за добър избор при работа с изкуствен интелект и според Statista е третият най-използван език през 2023 г. след JavaScript и HTML/CSS.

ТIOBE пък в момента поставя Python на първо място в класацията на най-популярните езици. Квалифицираните софтуерни инженери, които добре познават Python са търсени в момента и ще продължат да бъдат търсени през цялата година.

Java
Според проучване на 14 милиона работни места за разработчици по-рано тази година Java е третият най-търсен език за програмиране.

Широко използван във всичко – от уеб разработката до изчислителните облаци, приложенията за Интернет на нещата и мащабните корпоративни инструменти, той обикновено се разглежда като език, който предлага отлична сигурност на работните места, което го превръща в идеалният избор.

PHP
Използван главно за разработване на уеб сайтове, уменията на PHP продължават да се търсят на пазара на труда. Над 77% от уебсайтовете все още разчитат на него, а една от всеки 10 работни позиции за програмисти изисква използването му.

Кои са останалите езици за програмиране, които ще са най-актуални през 2024 разберете на DevStyleR.ioWhat will be the most in-demand programming languages in 2024?


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Петте най-големи технологични истории за 2023
2. 8 Нови TECH термина, които трябва да знаете за 2024
3. На каква възраст трябва да се замислите за лидерска позиция?

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR