27 април, 2024

Databricks пусна нов Голям езиков модел (LLM) предназначен да даде възможност на клиентите да създават свои собствени LLMs. Компанията се надява, че с пускането на този модел ще демократизира допълнително достъпа до ИИ и ще даде възможност на клиентите да изграждат собствени модели въз основа на собствените си данни.

“В Databricks нашата визия винаги е била да демократизираме данните и изкуствения интелект. Ние правим това, като предоставяме интелигентни данни на всяко предприятие – помагаме им да разбират и използват личните си данни, за да изграждат собствени системи за ИИ. DBRX е резултатът от тази цел”, казва Али Годжи, съосновател и главен изпълнителен директор на Databricks.

Според Databricks новият модел, DBRX, превъзхожда настоящите LLM с отворен код, използвайки стандартни бенчмаркове. Освен това той превъзхожда GPT 3.5 и при няколко бенчмарка.

“Намираме се във важен преломен момент за изкуствения интелект, който изисква общност от изследователи, инженери и технолози, за да го разберем по-добре и да допринесем за създаването на значими иновации. Радваме се да видим нови модели като DBRX, които внасят по-голяма прозрачност, достъпност и сътрудничество в индустрията”, казва Дирк Гроневелд, главен софтуерен инженер в Института за изкуствен интелект “Алън” (AI2).

Моделът е създаден от Mosaic AI, обучен е на NVIDIA DGX Cloud и е изграден на базата на проекта с отворен код MegaBlocks.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Google Пуска Версия на Chrome за ARM
2. Съдия Отхвърли Иск на Мъск срещу Регулатор на Речта на Омразата
3. Топ Тенденции на NVIDIA GTC 2024


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR