27 април, 2024

NVIDIA представи иновативни технологии по време на NVIDIA GTC 2024 в Сан Хосе, Калифорния. И въпреки че всички те са с различно предназначение, тези технологии се обединяват от един общ елемент – генеративният ИИ, който беше в центъра на вниманието.

По-долу ще видите част от технологичните тенденции, представени по време на NVIDIA GTC.

Усъвършенствано генериране с разширено търсене

Технология, която има за цел за намали “халюцинациите” или неточностите на ИИ, генерирането с разширено търсене позволява на генеративния модел на ИИ да проверява работата си с външни ресурси, като например научни статии или документи. RAG се харесва на корпоративните клиенти, тъй като повишава надеждността на генерираното съдържание.

“Фабрики за изкуствен интелект” за увеличаване на нуждите от съхранение и изчисления

Много организации на NVIDIA GTC се определиха като “фабрики за изкуствен интелект”, които предоставят на предприятията достъп до хранилището и изчислителната мощ, от които се нуждаят, за да създават изкуствен интелект.

NexGen Cloud, която нарича тази услуга “GPUaaS”, е сред компаниите, които ще предоставят достъп до графичния процесор Blackwell на NVIDIA с параметри 10 трилиона (фигура А) по-късно тази година.

Десетте трилиона задачи с параметри изискват много изчисления и организациите залагат на това, че могат да създадат бизнес модел, като предоставят точното количество изчислителна мощност на клиентите.

По време на предварителен брифинг на 15 март Грег Финдлен, старши вицепрезидент по управление на продукти за управление на данни в Dell, сподели, че съхранението на данни трябва да поддържа високопроизводителни структурирани данни, както и неструктурирани данни, като документи, изображения и видео.

Edge AI

Организациите, които се фокусират върху крайния AI също заеха своето място на NVIDIA GTC 2024, с голямо разнообразие: роботика, автомобилостроене, промишленост, здравеопазване, критични системи и търговия на дребно.

Много от тях бяха задвижвани от платформата Jetson на NVIDIA за роботика. Микроуслугите NVIDIA Metropolis на Jetson Orin позволяват на разработчиците да използват API повиквания, за да създадат генеративни AI възможности, правейки роботите по-реактивни и гъвкави спрямо средата си.

Частен AI за предприятия

Организациите работят по създаването на частен генеративен изкуствен интелект, който може да има сигурен достъп до собствени данни, като същевременно осигурява гъвкавостта на общодостъпен изкуствен интелект като ChatGPT.

По време на изложението NVIDIA спомена няколко пъти за Mistral AI, който предоставя голям езиков модел с отворен код, който клиентите могат да хостват на собствените си сървъри.

Copilots могат да черпят от данни, собственост на компанията

На NVIDIA GTC беше представен широк спектър от AI Copilots, които могат да черпят отговори от конкретни, притежавани от компанията структурирани и неструктурирани данни.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Perforce Software Придоби Delphix
2. Временно Класиране в Топ Софтуерна Компания 2023
3. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR