27 април, 2024

Американски съдия в Сан Франциско отхвърли иск, подаден от Илон Мъск срещу Центъра за борба с цифровата омраза. Неправителствената организация го обвини, че е допуснал увеличаване на речта на омразата в неговата социална мрежа X, позната преди като Twitter.

Окръжният съдия на САЩ Чарлз Брейър отсъди, че искът на Мъск има репресивен характер.

„X заведе този случай, за да накаже CCDH за техни публикации, които критикуват X Corp, и може би за да разубеди други, които биха искали да се включат в такава критика“, пише Брайер.

„Невъзможно е да прочетете жалбата и да не заключите, че X е много по-загрижена за речта на CCDH, отколкото за методите за събиране на данни“, допълва той.

X публикува изявление, в което посочва намерението си да обжалва решението.

Имран Ахмед, главен изпълнителен директор на CCDH, приветства решението на съдията като потвърждение на усилията на неговата организация да държи компаниите от социалните медии отговорни за техните действия.

Роберта Каплан, адвокат, представляващ CCDH, заяви, че решението подчертава невъзможността на Мъск да манипулира правните процеси в своя полза.

Изявленията на Мъск в социалните мрежи също предизвикаха критики, включително одобрението му на антисемитски пост в X през ноември 2023 г.

Решението на съдията е удар за третия по богатство човек в света, който дълги години се представя като защитник на свободата на словото.

Откакто придоби Twitter, Мъск е изправен пред множество критики за уволнението на служители, които следяха за дезинформация, както и от групи за граждански права за това, че в платформата се допускат публикации с вредно и обидно съдържание.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ Тенденции на NVIDIA GTC 2024
2. Временно Класиране в Топ Софтуерна Компания 2023
3. Потребители ще Заявяват Електронни Услуги на НОИ от Едно Място


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR