29 април, 2024

Мъжете в еднополови връзки ще може да имат дете, генетично свързано и с двамата бащи, благодарение на нова технология, която учени разработват. Технологията използва кожни клетки от един човек за промяна на генетиката на дарена яйцеклетка, съобщават изследователите в списание Science Advances.

ЗАПИШЕТЕ СЕ: Курс по Софтуерно Тестване с Възможност за Работа в Euro Games Technology

След това тази яйцеклетка може да бъде оплодена от сперматозоид, за да се създаде жизнеспособен ембрион, който съдържа комбинираните генетични данни на донора на кожата и донора на сперматозоидите.

Иновативната технология ще помогне не само на еднополовите двойки да имат свое дете, но и на жените, които не са в състояние да създадат жизнеспособни яйцеклетки поради напреднала възраст, влошено здравословно състояние или други причини.

“Целта е да се произвеждат яйцеклетки за пациенти, които нямат собствени такива” коментира Шухрат Миталипов, директор на Центъра за ембрионална клетъчна и генна терапия към Университета за здравеопазване и наука в Орегон.

Учените допълват още, че това е същата техника, с която изследователи в Шотландия клонираха овца на име Доли през 1996 г.

Повече подробности около новината прочетете на DevStyleR.ioInnovative Technology Will Allow Men in Same-Sex Relationships to Have a Child


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ 5 Книги за Начинаещи QA Инженери
2. Промените в КТ: Дистанционна Работа с Повече от 1 Работно Място
3. Данаил Йорданов: Хората се Чувстваме Неуверени, когато Не Знаем Достатъчно


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR