28 април, 2024

Жалбата на Spotify, внесена в ЕС към политиката на App Store на Apple, ще възлиза на 500 милиона евро

Европейските регулатори разглеждат глобата от 500 млн. евро, която Европейският съюз иска да наложи на Apple, съобщава Financial Times. Това ще бъде първата антитръстова глоба, която ЕС налага на технологична компания от мащаба на Apple. Според Financial Times има вероятност правилата на App Store да бъдат забранени, защото нарушават законодателството за конкуренцията в ЕС.

ЗАПИШИ СЕ: Уебинар “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии” 

Ема Уилсън, представител на Apple, съобщава чрез писмена комуникация по имейл на The Verge, че компанията „не коментира спекулации“. Хана Смит, предишен говорител на корпорацията споделя, че Apple се надява Европейската комисия да спре разследването по случай, който според нея „е неоснователен“.

Жалбата на Spotify е повдигната oще през 2019 г., заради обвинение в политикaтa на Apple, която лишава от възможността приложенията на iPhone да уведомяват потребителите за наличие на по-евтини варианти за музикални услуги на Apple.

Според Spotify проблемът се заражда заради стратегията на Apple, която цели да задържа приложенията и потребителите, ограничени в системата за плащане в App Store.

Spotify възразява срещу политиката на Apple, насочена срещу отстраняването на конкуренцията на Apple Music. Шведската технологична компания добавя още, че е била принудена да увеличи цената на своя месечен абонамент, за да покрие разходите, възникващи от използването на App Store. Всичко това води до разследване на случая от ЕС.

Европейската комисия (ЕК) излиза със становище, че политиката на Apple, е неподходяща, защото се налага потребителите да плащат по-високи цени.

ЕК създава Акт за цифровите пазари, чиято цел е да предотврати възникването на злоупотреби при законодателството в областта на конкуренцията в ЕС. Актът влиза в сила през март месец тази година, като според правилата му ще бъде незаконно компаниите да предпочитат собствените си услуги пред тези на своите конкуренти.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Android Пусна Първата Предварителна Версия на Android 15 за Разработчици
2. Във Всяка Една Сфера Има Частица от Красотата на Математиката
3. Водещи Професионалисти, Част от “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,