27 април, 2024

IRIS Open Talks предложи решение за излизане от демографската криза и за ръст в ползването на дигитални финансови услуги

Проведе се Третото издание на IRIS Open Talks, което за пореден път събра на едно място финансисти, банкери, финтех ентусиасти и представители на научните среди.

НЕ ПРОПУСКАЙ: Уебинар на Тема: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии

Събитието се състоя в “София Тех Парк”, а тема за дискусията бе “Демография и финансово здраве: заблуди и решения”.

“Всеки може да бъде министър на личните си финанси, ако има достатъчно познания и ако се разбият заблудите, свързани с финансите и личното благополучие. Не винаги спестяването в банка или инвестицията в недвижими имоти са подходяща защита срещу инфлация за всеки човек. Има онлайн калкулатори, които изчисляват най-добрата инвестиция за всеки конкретен потребител. За да се ползват те, обаче, трябва да има натрупани знания и те трябва да се придобиват в системата на висшето образование”, коменитира проф. д-р Даниела Бобева, бивш вицепремиер по икономическо развитие и настоящ преподавател по финанси.

Модераторът Милена Хаджииванова, основател на подкаста Mindset Power Talk, очерта рамката на дискусията, подчертавайки, че за решаване на демографската криза и преодоляване на заблудите, свързани с финансовия сектор, е необходимо подобряване на финансовото образование и повишаване на финансовата образованост на населението.

Доц. д-р Георги Бърдаров, географ и специалист по демография в СУ “Св. Климент Охридски”, представи свързаните с демографската криза заблуди и възможните решения за излизане от нея.

Галя Димитрова, управляващ партньор в IRIS Solutions, предостави данни относно развитието на услуги, базирани на отворено банкиране в България.

IRIS Open Talks подчерта, че подобряването на финансовото образование и повишаването на финансовата грамотност на населението са ключови за излизането от демографската криза, както и за по-честото използване на дигитални финансови услуги.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии
2. Мисия 100 000 Долара на Месец като Софтуерен Инженер – Пробвай с Reverse Engineering*?
3. ТОП 3 Продукта от Ozone.bg, които да Подарите на Любим Човек

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR