28 април, 2024

Федералната агенция по труда обвини SpaceX в незаконно уволнение на осем служители за това, че са разпространили писмо, в което критикуват основателя и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, съобщава New York Times.

Според жалбата, издадена от регионален офис на Националния съвет по трудови отношения, компанията е уволнила служителите през 2022 г. за това, че са призовали SpaceX да се дистанцира от коментарите на г-н Мъск в социалните медии, включително един, в който той се подиграва с обвиненията в сексуален тормоз срещу него.

В писмото, разпространено от служителите, SpaceX, в която работят повече от 13 000 служители, също така се призовава да изясни своите политики за тормоз и да ги прилага последователно.

В жалбата на Съвета по труда се казва, че президентът и главен оперативен директор на компанията Гуин Шотуел незаконно е ограничил служителите да разпространяват писмото, и се посочват подобни нарушения от страна на други ръководители и мениджъри.

Предстои разглеждане на делото от административен съдия в началото на март, освен ако не се стигне до споразумение преди това. Говорител на съвета по труда заяви, че той търси обезщетение за вреди като възстановяване на работа и изплащане на обезщетения на служителите.

Повече подробности около новината прочетете на DevStyleR.ioSpaceX goes to court over illegally fired employees criticizing Musk?


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете още:
1. Ръководителят на отдела за ИИ в IBM разкри кои ще са професиите на бъдещето
2. Кои ще са най-търсените езици за програмиране през 2024?
3. Марк Зукърбърг покани Снуп Дог да пушат марихуана

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR