27 април, 2024

Темата за границата между шефа и лидера и има ли изобщо такава винаги ще бъде актуална. Независимо времето, в което живеем и независимо индустрията, която сме избрали да се отдадем в кариерен план.

На пръв поглед двете позиции звучат със сходни допирни точки. Както шефът, така и ръководителят са лица, които ръководят друга група хора или екип. Термините “шеф” и “лидер” често се използват като взаимозаменяеми, но както шефът, така и лидерът имат различна конотация. Факт. Още по-важно е, че когато видите в практиката шефът и лидерът да се изправят един срещу друг, то тогава разликата между двете позиции става още по-осезаема.

Шефът е онази силна личност, която се фокусира върху бизнес резултатите на компанията. А лидерите в организацията са тези, които се фокусират върху взаимоотношенията.

Според Силвия Куманова, консултант по управление на стреса със силен акцент в корпоративната среда, мениджмънтът се свързва с “добро управление на процесите на компанията, а личностните качества са малко по-назад”.

Но какво се случва, когато шефът и лидерът се изправят един срещу друг? И по-лесно ли е да си лидер онлайн или офис обстановката е по-благоприятна за развитие на лидерските качества и умения? Какво остава скрито зад екрана? И какво служителите не споделят?

Отговори на всички тези въпроси вижте в уебинара на тема “Има ли граница между лидер и шеф?” тук.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин тук и бъдете в крак с трендовете и новостите в технологичния свят.

Прочетете Още:
1. Временно класиране: Ето кои са ТОП 10 в категория “ТОП Софтуерен Специалист 2023”
2. Паулина Чотрова: Жената, която обиколи света, но избра да развива TECH бизнес в България
3. Най-важно е студентите да грабят с пълни шепи от познанията на преподавателите

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR