27 април, 2024

Паулина Чотрова e главен изпълнителен директор на PSK, компания за дигитална трансформация, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа ParaWaste и съосновател на компанията CHD. Но мисията на Паулина излиза отвъд рамките на професионалната кариера в технологична компания и успехите на работното място. Паулина приема технологиите като муза, но и като предизвикателство. Особено за нежния пол.

Желанието за равенство и възхищението, което Паулина изпитва към дамите е причината да създаде Women in DeepTech – организация, насърчаваща включването на жените в индустрията на дълбоките технологии.

Паулина е и съосновател на организацията ИСТЕБ, чийто фокус е да обедини различни екосистеми в изследването и развитието на иновациите в областите на науката, технологиите, образованието и бизнеса. Съорганизатор е и на Google Developer Group Plovdiv, което допринася за обединението на пловдивската технологична общност и създаването на възможности за развитие на младите хора. Съосновател е и на фондация за развитие на таланти “Клуб Квант”.

Кои са дамите в дълбоките технологии и с какво те се отличават от останалите? Какви са съвременните проблеми, пред които е изправена технологичната индустрия у нас и по света? Какво е усещането да посетиш над 60 държави, но да искаш да останеш в своята, защото тя има нужда от хора като теб? Всичко това и още много други интересни теми ще прочетете в интервюто ни с Паулина.

Women in DeepTech – Кои и какви са жените в “дълбоките технологии”?

Това е една нова терминология, която се налага последно време в технологичната екосистема. Самата аз стартирах инициативата Women in DeepTech. Работя в много тясно специализирана ниша и започнах да търся дами, които са съмишленици към това, което правя. Дами, които разбират начина, по който се случват нещата и разбират колко е трудно. Разбират също и какви са положителните страни в това.

Жените в дълбоките технологии са висококвалифицирани професионалисти в области като Информационни технологии, Компютърни науки, Инженерство и всички направления на науката. При тях особеното нещо е, че те имат дълбоки знания и умения в технологичния сектор или съответно в научната област, в която се развиват. “DeepTech” като понятие е една терминология, която в себе си събира технологични иновации, които са базирани на научни открития. Точно това е едно от нещата, които привлече моя интерес и започнах да работя в тази насока. Това ме подтикна да започна да работя с други дами, тъй като имах необходимостта да намеря среда, в която мога да комуникирам и да развивам идеите, които имам.

Представителите на Women in DeepTech са жени, които работят в напреднали изследователски роли, създават продукти, технологии, разработват сложни системи, които разрешават глобални проблеми или съответно определен индустриален проблем. В момента имаме повече от 10 000 дами в глобален мащаб, а съвсем скоро започнахме всички социални кампании. Дамите имат много дълбока експертиза към това, което правят. Занимават се с програмиране, мрежова сигурност, изкуствен интелект, роботика, анализ на данни и т.н. Специфичното при тях е, че профилът им не е само от посока на софтуер, например, но и от научен аспект.

С какво Women in DeepTech се отличава от Women in Tech?

Това е вечният въпрос, който ми задават хората. Има изключително много женски организации и аз членувам в много такива, защото смятам, че това е начинът, по който може да направиш промяна около себе си и да дадеш повече възможност на хората, с които работиш и особено на дамите. Когато говорим за Women in tech, най-често се отнася за жените, работещи в технологичния сектор, който включва Информационни технологии, Компютърни науки и свързани области. И съответно дамите работят като софтуерни инженери, мрежови специалисти и уеб разработчици, tech мениджъри и други професии в тази посока.

Когато говорим за Women in DeepTech, става въпрос за жените, които са в по-специализирани научни области и напреднали такива на технологичния сектор. Дълбоките технологии, както казах, се свързват с научни изследвания и разработка в области като Изкуствен интелект, Роботика, Квантови технологии и др. Тези дами се занимават със сложни иновативни проекти, които са резултат от тази експертиза, която имат. Основната разлика между двата термина е обхватът на дейност, който имат. DeepTech насочва вниманието към жените, които работят в най-напреднали изследователски сфери на научния и технологичен сектор.

Като жена, избрала професионално развитие в тази насока, срещате ли полова дискриминация?

Срещам много хора, които казват, че няма дискриминация. Може би на определени места и в определени насоки наистина няма. Когато говорим за дискриминация не е задължително да говорим в тази крайна форма на нея. Но дискриминацията в технологичния сектор, както и в други индустрии все още може да бъде проблем и за съжаление се среща. Много жени, които са избрали професионално развитие в областта на информационните технологии или инженерството са се сблъсквали с предразсъдъци, неравнопоставено отношение и други форми на дискриминация. Това, което казвам на всички е и се опитвам да постигна е, че трябва да се работи за премахването на тази дискриминация и насърчаването на равнопоставеност между половете в технологичния сектор.

Ще остане ли половата дискриминация в технологичния сектор в миналото? Кой е най-трудният момент, който среща Паулина в своята кариера? И защо една жена, посетила на 60 държави в света, докоснала се до най-големите технологични иновации и имена избира да се върне в родината си?

Не пропускайте да прочетете цялото интервю с Паулина Чотрова, като се абонирате за DevStyleR тук.

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Най-важно е студентите да грабят с пълни шепи от познанията на преподавателите
2. Може ли да Бъдеш Добър Програмист, когато Нямаш Основни Познания по Математика и Четене?
3. Потенциалът на Изкуствения Интелект в Gaming Индустрията

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR