28 април, 2024

Проф. д-р Мая Стоянова е завършила висшето си образование във ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Математика и специализация по Диференциална геометрия през 1992 г. Още като студент в четвърти курс започва да води като хоноруван преподавател упражнения по Линейна алгебра, ЛААГ и Дексриптивна геометрия. От 1999 г. се присъединява към катедра „Алгебра“ като води лекции по основни и избираеми дисциплини в областта на Алгебрата. Научните изследвания и публикации на проф. д-р Мая Стоянова са в областта на алгебричната теория на кодирането. Автор е на повече от 55 научни публикации в различни реномирани издания. Тя е заместник-декан на Факултета по математика и информатика в периода от 2017 г. до 2023 г., а от месец май 2023 г. е Декан на ФМИ.

В интервю за DevStyleR проф. д-р Мая Стоянова споделя повече за висшето образование с технологична насоченост у нас, разказва и за преподавателите и студентите, които са избрали да се потопят в необятния технологичен свят. Споделя и кои са най-новите технологии, които използват студентите, както и още много други интересни теми, които ще прочетете в интервюто.

Как определяте нивото на ИТ обучението/образованието като цяло в България?
Обучението в ИТ технологиите в България е на много високо ниво. Във факултета, разбира се, ние сме лидери. Това е резултат от добрите традиции, които имаме. Във всички олимпиади има много български кадри, които печелят медали. Сред ИТ специалистите, българските кадри, са едни от най-търсените в света. Така че смятам, че тези добри традиции водят до нивото на обучение, което продължава да е много високо. Нашият стремеж във всеки момент е не просто да поддържаме това ниво, а да става все по-качествено и по-добро.

Как се промениха учебните ИКТ програми през последните 5, 10, 20 години с оглед на огромното търсене на ИТ кадри?
Променят се непрекъснато и динамично, тъй като самият ИТ сектор всекидневно се променя. Tехнологиитe се променят. Особено сега, с наличието на квантовите компютри, които стават все по-модерни. Стремим се във всеки един момент, в който се появи нова ИТ технология или нов софтуер да актуализираме нашите учебни програми и студентите наистина да бъдат обучавани по възможно най-добрите и най-новите иновативни тенденции в ИТ сектора. За да се осъществи това изключително много помага връзката ни със специалисти от ИТ сектора, които съвместно с нас водят избираеми дисциплини. Те имат възможност лично да покажат, спазвайки съответните етични норми и законови разпоредби, така че да не се нарушават правата на частните фирми, от които са част, всичко, каквото е възможно като нови технологии, софтуер и т.н. Фактът, че ИТ специалистите от сектора демонстрират новите технологии пред нашите студенти изключително много помага за високото ниво на обучение.

Какви са критериите за прием на студенти при Вас?
Критериите са три основни типа. Най-голям коефициент при кандидатстване получават студентите, които се са явили на матура по профилирана подготовка по математика или информатика или информационни технологии. Там коефициентът е 3.25, което ги прави първи в класацията. Считаме, че тези студенти наистина показват доста по-добра подготовка, идвайки от училище. С тях се работи по-лесно и по-бързо се навлиза в работата по същество, в новите фундаментални познания и иновативни идеи, които трябва да бъдат научени. Това се забелязва вече втора година подред. Най-нисък е коефициентът при студентите, които са само с матура по математика, информатика или ИТ от общообразователната подготовка. За тях се изисква да се отдели повече време, за да влязат в крачка с останалите. Средната опция е да се явят на нашия кандидатстудентски изпит, което ние определяме като баланс между двете неща. Студентите имат достатъчно опции, стига да искат и да са мотивирани да учат при нас.

Как се променя броят на желаещите да запишат ИТ специалности? Кои са най-предпочитаните ИТ специалности?
Броят на желаещите и търсенето са все още много големи. Най-търсените специалности са “Софтуерно инженерство” и “Компютърни науки”. Още при първото класиране в първите два дена, местата почти се запълват. Защо казвам “почти”? Защото има студенти, които са приети и в чужбина и във всеки един друг университет, където са кандидатствали в България, включително и при нас. И точно тогава започват да се колебаят кой да изберат. И докато се ориентират и запишат, остават свободни места, които постепенно се запълват между класиранията.

Разбира се, търсени специалност са и “Информационни системи” и теоретичната “Информатика”. На втората много държим и в момента работим по нейното обновяване, за да стане още по-атрактивна и по-търсена. При нея студентите знаят, че много се учи и затова донякъде се плашат да я изберат. Но трябва да подчертаем, че тази специалност е и с най-големи традиции. В момента се търсят нови идеи за модули след трети курс. Вярвам, че скоро и тя ще стане също толкова атрактивна, колкото всички останали.

Можете да прочетете цялото интервю с проф. д-р Мая Стоянова, като се абонирате за DevStyleR тук.

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Може ли да Бъдеш Добър Програмист, когато Нямаш Основни Познания по Математика и Четене?
2. Потенциалът на Изкуствения Интелект в Gaming Индустрията
3. Над 250 000 Служители в TECH Сектора са Съкратени през Изминалата Година

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR