28 април, 2024

Над 250 000 служители от 1100 компании са съкратени през изминалата година, сочат данни на Layoffs.fyi. Въпреки това според доклад на Qt Group на уебсайтовете на компаниите все още има над 23 000 свободни работни места за разработчици.

“Липсата на умения при разработчиците е добре документирана, но при толкова много технологични компании, които са принудени да съкращават служители в целия бизнес, нуждата от таланти сега е по-спешна отвсякога”, казва ЮхаПекка Ниеми, старши вицепрезидент по управление на продуктите в Qt Group.

“Въпреки несигурния икономически пазар, компаниите продължават да търсят и да се борят да наемат ИТ таланти”, продължава той.

От компанията обясниха, че през 2023 г. са отчетени много съкращения и че много от тях са резултат от усилията за промяна на приоритетите. Например една технологична компания, която е съкратила 27 410 служители, все още свободните позиции за разработчици са около 5 437.

Повече подробности около новината можете да прочетете на DevStyleR.ioOver 250,000 Employees in the TECH Sector Were Laid Off Last Year

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Българската Софтуерна Компания Melon Вече е Kin + Carta
2. Илон Мъск Пожела на Компаниите, Напуснали Х да се “Прецакат”
3. Анелия Иванова: Всеки Ден Научавам Нови Неща и Това Адски Много ме Мотивира

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR