28 април, 2024

В света на разработката на софтуер значението от уменията на разработчиците е голямо, но намирането кадри продължава да бъде предизвикателство за повечето компании в технологичния бизнес.

COVID-19 промени приоритетите на много хора в тази област. Сега разработчиците все по-често търсят работни места, които предлагат гъвкаво работно време, възможности за дистанционна работа и по-благоприятна среда. Те вече не се притесняват да изследват нови хоризонти в търсене на по-добри условия за работа, които отговарят на техните нужди и предпочитания.

В някои от най-известните технологични компании в света средният стаж на разработчиците е по-малко от две години. Когато напускат, те често носят със себе си ценен код, списъци с контакти с клиенти и множество други активи. Тази тенденция има висока цена, особено за старши разработчиците и ръководителите на екипи, тъй като те трябва да се борят с постоянното привличане на таланти.

Но как може да избегнете това? Един от най-ефективните начини за създаване на работно място, където разработчиците могат да се развиват добре, и на свой ред за поддържане на тяхното удовлетворение, е съвсем лесен: Доверете им се, за да се справят отлично с ролята си.

Доверие е ключът на една подкрепяща среда, в която разработчиците не само имат право да изразяват идеите си, но и се чувстват комфортно, дори ако тези идеи се различават от традиционните. Ръководителите носят отговорността за създаването на атмосфера, която поддържа тези ценности, както и задачата да привличат хора, които могат да се развиват. Понякога това означава да се изберат кандидати, които може да не са най-добрият избор, но които могат да допринесат за иновативни проекти със своите интересни и различни идеи.

Но предизвикателство ли е да се доверите на служителите в компанията без постоянно да ги контролирате и да следите всяка тяхна стъпка?

Прочетете повече по темата на DevStyleR.io Trust the Developers to Do Excellent with their Role

Гледайте пилотния епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете още: 
1. Gartner Обяви 10-те Най-Големи Стратегически Тех Тенденции за 2024
2. Япония Разследва Google
3. Саймън Бъроу и Привличането на Таланти

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR