25 април, 2024

AIOps означава изкуствен интелект за ИТ операции. Отнася се до многопластови технологични платформи, които автоматизират и подобряват ИТ операциите чрез анализи и машинно обучение. Наскоро Datastax обяви продукт за AIOps, наречен Vector, който проактивно следи здравето на Apache Cassandra. Vector непрекъснато оценява поведението на Cassandra, за да предостави на разработчиците и операторите автоматизирана диагностика и съвети, като им помага да бъдат постоянно успешни с клъстерите Cassandra и DataStax Enterprise (DSE). Dynatrace осигурява софтуерна интелигентност за опростяване на сложността в облака и ускоряване на цифровата трансформация. С усъвършенствана наблюдаемост, AI и пълна автоматизация на платформа, която е all-in-one и предоставя отговори, а не само данни за работата на приложенията, базисната инфраструктура и др. Все повече платформи и инструменти се появяват през тази година. Но ще се превърне ли в тенденция и масова практика?

Ясно е, че ИТ екипите се нуждаят от помощ. Статия от аналитичната фирма Gartner отбеляза, че бързият растеж на данните е предизвикателство за IT операциите. Просто се получават повече данни, отколкото хората сами могат да се справят. Компаниите искат да отговорят на нуждите на клиентите и въвеждат промени бързо, но имат сериозна нужда от пъргавина.

Този сценарий е точно подходящ за помощ от AI да превърне IT Ops в AIOps. Със своята перфектна комбинация от AI и автоматизация, AIOps действа като средство за подвижност на ИТ, като по този начин позволява лекота на промяна в корпоративния IT пейзаж. Чрез проактивни и автономни ИТ операции, AIOps позволява на екипите за ИТ операции да се съсредоточат върху други стратегически важни дейности – което от своя страна се превръща в бизнес ловкост. Дори в България експертите по DevOps обмислят варианти в близкото бъдеще.

Gartner определя AIOps като комбинация от големи данни и функционалности за машинно обучение, използвани за автоматизиране на процесите в IT Ops. Повече фирми се обръщат към AIOps, за да предотвратят, идентифицират и разрешат проблеми с висока степен на тежест и други проблеми с ИТ операциите. Чрез осигуряване на нулев престой на критични приложения чрез автономно разрешаване на инциденти, AIOps помага да се сведе до минимум рискът от приходи за компаниите чрез подобрена бизнес достъпност и ефективност. Организациите намаляват ИТ разходите и увеличават максимално печалбите. Особено когато ситуацията мотивира дигитализирането от нулата на едни и преминаването на следващо ниво на други във времена, които списание TIME определя като “най-големия експеримент за работа от вкъщи”.

AIOps ще продължи бързо да нараства през 2020 г. и не показва признаци на забавяне. Със своята перфектна комбинация от AI и автоматизация, AIOps действа като средство за подвижност на ИТ, като по този начин позволява промяна с лекота. Въпросът е ще мигрираме ли и кога?

Материала подготви Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,