19 април, 2024

От IBM обявиха нов open source инструментариум, който е създаден за разработчици и работещи с данни, чиято цел е да спомогне за събирането на информация и трендове от продължаващата пандемия COVID-19. Използвайки Jupyter notebooks, новият open source на IBM може задълбочено да изследва детайли, като например има ли значение икономическото състояние, стандартът на живот и бедността в разпространението на заразата в дадени региони на САЩ.

Open source инструментариумът, събира и селектива COVID-19 данни само от сигурни и оторизирани източници, след което ги форматира за анализ с други инструменти като Pandas и Scikit-Learn. Например, за информация и данни от САЩ на регионално ниво, IBM разчитат на хранилището за COVID-19 данни на CSSE (Center for Systems Science and Engineering) към Университета Джон Хопкинс. Като допълнение се използва информация и от данните за заразата на територията на САЩ от Ню Йорк Таймс, както и ежедневните доклади на отдела за Здравна и психична хигиена в Ню Йорк. Относно други държави, от IBM използват данни от Европейския център за превенция и контрол над болести.

От IBM вярват, че демократизирането на технологиите ще донесе повече модерни инструменти на разработчиците. А това само по себе си ще помогне цялостно във вземането на информирани решения от страна на политиците, тъй като ще разполагат с достоверна информация, до която е достигнато чрез различни научни подходи.

Фредерик Райс, главен архитект в CODAIT (Център за open source данни и AI технологии към IBM) отбелязва, че потока от данни за COVID-19 се променя ежедневно и постоянно пристига нова информация.

За повече информация:

COVID notebooks
CSSE COVID-19 Repository

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author