30 април, 2024

Microsoft ще инвестира 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства компания за изкуствен интелект G42. Решението на силициевия гигант идва на фона на бързо нарастващата конкуренция и стремежа да засили технологичното си присъствие в глобален мащаб.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Последен Ден за Записване за Безплатния Курс – Управление на Интернет Страници с WordPress

ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК

Президентът на Microsoft Брад Смит ще се присъедини към борда на директорите на G42. Инвестицията разширява съществуващото партньорство между двете фирми, като сс тази инвестиция Microsoft ще придобие миноритарен дял.

G42 ще използва своите приложения и услуги за изкуствен интелект в Microsoft Azure, както и ще внедрява облачни предложения на Microsoft.

G42 управлява центрове за данни и продава приложения за изкуствен интелект. Компанията е разработила арабски модел за големи езици, наречен Jais, който ще се предлага чрез Azure.

Според източници сделката, която Microsoft сключва с G42 е необичайна. Компанията твърди, че търговското партньорство е “подкрепено от гаранции за правителствата на САЩ и ОАЕ чрез първото по рода си обвързващо споразумение за прилагане на най-добрите практики от световна класа, за да се гарантира сигурно, надеждно и отговорно разработване и внедряване на ИИ”.

“Двете компании ще продължат напред с ангажимента да спазват законите и разпоредбите на САЩ и международните закони и разпоредби за търговия, сигурност, отговорен ИИ и почтеност на бизнеса”, заяви Microsoft.

Председателят на G42 шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахия е и съветник по националната сигурност на ОАЕ.

Участието на правителството идва след месеци на проверки на G42 за връзките ѝ с Китай. Преди няколко месеца Майк Галахър, председател на Специалния комитет на САЩ по въпросите на Китайската комунистическа партия, призова Министерството на търговията да “проучи внимателно” G42, за да види дали тя трябва да бъде включена в черния списък за търговски износ.

Галахър твърди, че G42 поддържа връзки с китайски фирми, включени в черния списък, като Huawei, и че работи с китайските военни и разузнавателни служби.

Още, когато излязоха тези обвинения обаче G42 категорично ги отхвърли и дори се съобщава, че самата компания е инвестирала в китайски фирми, включително в собственика на TikTok ByteDance.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Huawei си Навлече Гнева на САЩ
2. JetBrains Пусна JetBrains IDE Services
3. Последен Ден за Записване за Безплатния Курс – Управление на Интернет Страници с WordPress


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR