29 април, 2024

Samsung изпревари Apple, заемайки водеща позиция по отношение на доставките на смартфони. През периода януари-март 2024 г. световните доставки на смартфони отбелязват скок – със 7,8% до 289,4 млн. броя.

Този напредък превръща Samsung в новия водещ производител на телефони, претендирайки за 20,8 % пазарен дял, с което е изпреварил Apple Inc.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Последен Ден за Записване за Безплатния Курс – Управление на Интернет Страници с WordPress

Въпреки че Apple доминира на пазара на смартфони през първото тримесечие на 2024 г. доставките на компанията намаляха с около 10%. Според данни на IDC Android е най-голямата конкуренция на iPhone, криейки опасност да заеме перманентна доминираща позиция.

Спадът в продажбите на Apple съвпадат и с китайските брандове като Huawei, които спечелиха пазарен дял. Xiaomi е друга китайска марка смартфони, която заема трета позиция с пазарен дял от 14,1 %.

Според някои серията Galaxy S24 е тази, която е изстреляла Samsung на върха още в началото на годината. Компанията съобщи още, че е доставила над 60 милиона телефона през периода, като глобалните продажби на смартфоните от серията Galaxy S24 са отбелязали 8-процентно увеличение в сравнение с 2023 г.

През първото тримесечие Apple е доставила 50,1 млн. броя iPhone, което е намаление в сравнение с 55,4 млн. броя, които са били доставени през същия период на 2023 г. Този спад на доставките е особено забележим на китайския пазар, където доставките на смартфони на Apple са намалели с 2,1% при анализа на последното тримесечие на 2023 г.

За спадът на доставките на Apple роля играят и компаниите заедно с правителствените агенции, които допълнително са ограничили служителите си да използват устройства на Apple.

Изкуственият интелект е друга причина, която, според запознати, е допринесла за отстъпването на водещата позиция от страна на Apple, тъй като компанията от силициевата долина е значително тиха по отношение на AI технологиите, за разлика от други свои конкуренти, които правят пробив с AI иновации.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Последен Ден за Записване за Безплатния Курс – Управление на Интернет Страници с WordPress
2. Ръководител в Amazon: “Мит” е, че Роботите ще Заменят Хората
3. OpenAI Пусна Подобрена Версия на ИИ – GPT-4 Turbo


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR