30 април, 2024

Intel представи най-новия си чип за изкуствен интелект, наречен Gaudi 3, съобщава CNBC. Той е над два пъти по-енергийно ефективен и може да изпълнява модели на изкуствен интелект по-бързо от тези на Nvidia H100 GPU, твърдят от компанията.

Чипът се предлага и в различни конфигурации, като например пакет от осем чипа Gaudi 3 на една дънна платка или карта, която може да се вгражда в съществуващи системи.

Според Intel Gaudi 3 може да помогне за обучението или внедряването на модели, включително Stable Diffusion или модела Whisper на OpenAI за разпознаване на реч. Компанията добавя още, че тези чипове използват по-малко енергия за разлика от чиповете на Nvidia.

Intel заяви, че новите чипове Gaudi 3 ще бъдат достъпни за клиентите през третото тримесечие, а компании, сред които Dell, Hewlett Packard Enterprise, и Supermicro ще създават системи с тези чипове.

“Очакваме той да бъде силно конкурентен на най-новите чипове на Nvidia”, каза Дас Камхаут, вицепрезидент на отдела за Xeon софтуер в Intel.

Очаква се пазарът на изкуствен интелект в центровете за данни също да се разрасне, тъй като доставчиците на облачни услуги и предприятията изграждат инфраструктура за внедряване на софтуер за изкуствен интелект, което предполага, че има място за други конкуренти, дори ако Nvidia продължи да произвежда по-голямата част от чиповете за ИИ.

В допълнение към проектирането на Gaudi 3 Intel планира да произвежда чипове с изкуствен интелект, потенциално за външни компании, в нова фабрика в Охайо, която се очаква да бъде открита през 2027 или 2028 г.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ 3 Книги за Постигане на Успех
2. Дни на Роботиката ’24 към ТУ-София Идва с Нов Облик и Категории
3. Google Обяви Два Нови Модела за Изкуствен Интелект


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR