2 май, 2024

Google обяви, че пуска два нови модели за изкуствен интелект – CodeGemma, за интелигентно попълване и генериране на код и RecurrentGemma за изводи.

CodeGemma осигурява интелигентно попълване и генериране на код. Според компанията CodeGemma е била обучена на 500 милиарда лексеми от уеб документи, математически текстове и код и може да се използва с множество езици за програмиране сред които Python, JavaScript, Java.

ЗАПИШЕТЕ СЕ: Безплатен курс – Управление на Интернет Страници с WordPress + Възможност за Работа

ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК

CodeGemma моделите генерират код, който е не само по-синтактично правилен, но и семантично значим, което помага да се намалят грешките и времето за тяхното отстраняване.

Освен това се предлага в няколко различни варианта, включително предварително обучена версия 7B, която е специализирана в генерирането и попълването на код и предварително обучен вариант 2B за бързо попълване на код на локални устройства.

Новият модел също оптимизира работните процеси, който помага на разработчиците да пишат по-малко шаблони, като използват това време за съсредоточаване върху кода.

Другият модел RecurrentGemma е технически различен модел, който използва рекурентни невронни мрежи, за да подобри ефективността на паметта. Макар да постига сходни резултати в сравнителните тестове с модела Gemma 2B, архитектура на RecurrentGemma води до няколко предимства сред които намалено използване на паметта, по-висока производителност, иновации в изследванията. RecurrentGemma демонстрира модел без трансформатор, който постига висока производителност, подчертавайки напредъка в научните изследвания в областта на Deep Learning.

RecurrentGemma има по-малки изисквания за памет, което позволява да се използва за генериране на образци на устройства с ограничена памет. Поради по-ниската употреба на памет, моделът може да обработва и по-големи партиди.

Двата модела вече са достъпни за изпробване в Kaggle, Hugging Face и Vertex AI Model Garden.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ 3 Книги за Постигане на Успех
2. Дни на Роботиката ’24 към ТУ-София Идва с Нов Облик и Категории
3. Microsoft Открива Център за AI в Лондон


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR