30 април, 2024

Над 200 известни музиканти сред които Били Айлиш, Кати Пери, Джон Бон Джоуви, Ники Минаж и много други подписаха общо отворено писмо, в което призовават ИТ индустрията да въведе повече и по-добри защити от изкуствения интелект. Според знаменитостите ИИ е опасен за човешката креативност и култура.

Безплатен курс – Управление на Интернет Страници с WordPress + Възможност за Работа

Подписалите писмото обхващат различни музикални жанрове и епохи – от съвременни поп и рап изпълнители до членове на Залата на славата на рокендрола като Стиви Уондър и REM.

Писмото е подкрепено от организацията ARA, която се бори за правата на изпълнителите. В него се отправя широкообхватно искане към технологичните компании да се ангажират да не разработват инструменти за изкуствен интелект, които биха навредили или заместили човешките автори на песни и артисти.

Изпълнителният директор на ARA Джен Джейкъбсън казва, че организацията не говори за нови закони.

“Призоваваме нашите технологични и дигитални партньори да работят с нас, за да направим пазара отговорен, да запазим високото качество на музиката и да не заменим хората”, допълва той.

В писмото не се настоява за категорична забрана върху използването на изкуствен интелект в музиката или продукцията. Вместо това се посочва, че отговорното използване на технологията може да донесе ползи за индустрията. През последните години музикалните продуценти са прилагали инструменти с изкуствен интелект по различни начини. В един от случаите ИИ е бил използван за изолиране на вокалите на Джон Ленън от стар демо запис и последващото им използване за създаване на “нова” песен на “Бийтълс”, която беше пусната миналата година.

Профсъюзите на артистите и организациите за защита на правата на човека се опитват да окажат натиск върху законодателите и технологичните компании да регулират използването на изкуствен интелект. За разлика от тях обаче студиата се интересуват от потенциала му за намаляване на производствените разходи.

“Някои от най-големите компании използват без разрешение нашата работа за обучение на модели на изкуствен интелект”, се казва в писмото.

Музикантите не споменават конкретни имена на ИТ компании.

Все още технологичната индустрия не е коментирала писмото.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Безплатен курс – Управление на Интернет Страници с WordPress + Възможност за Работа
2. Заинтересованите Ученици Откриват Професиите на Бъдещето чрез FISSION
3. TECH Компаниите, които Уволниха Служители през Март


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR