2 май, 2024

FISSION е международен научен панаир, организиран от ученици за ученици. Събитието се организира в Американския колеж в София и се провежда в кампуса на училището. Тази година между периода 12-13 април 2024 г. ще се проведе Деветото издание на FISSION. Научното изложение цели да даде възможност на ученици от целия свят да се съберат, за да изследват възможностите на науката и да обменят своя опит в STEM дисциплините. Основната мисия на международния научен панаир е запалването на страстта на учениците към ученето извън класната стая и приканването им да бъдат креативни с научните си проекти, които разработват.

В интервю за DevStyleR д-р Красимира Чакърова, която е ръководител на FISSION от 2015 г. насам, заедно със своите ученици Мерием Ферева, Десислава Маркова, Теодора Даскалова, Александра Даскалова, които са част от екипа организатори на FISSION ни споделят повече за събитието. Проявяват ли интерес младите хора днес към технологиите и науките? Какви качества трябва да притежава младият учен в наши дни, за да изгради една наистина успешна кариера в технологичната индустрия? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще прочетете в интервюто.


Д-р Красимира Чакърова

Д-р Красимира Чакърова е ръководител на FISSION от 2015 г. (подготовка на първото издание през 2016 г.) и преподава физика и астрономия в Американския колеж в София от 1994 г. Завършва средното си образование в Бургас, а висшето си по инженерна физика-ядрена техника в СУ ,,Климент Охридски”, Факултет по Физика. Получава PhD по физически науки (ядрена физика) през 2014 г.


Александра Даскалова

Александра Даскалова учи в Американския колеж в София и от 11. клас е част от отбора на FISSION. Занимава се с математика и физика, като смята да продължи обучението си в сферата на инженерните науки. Също така обича да свири на пиано и да организира събития.


Десислава Маркова

Десислава Маркова е дванадесетокласничка в Американския колеж в София и е в екипа на FISSION от 2023 г. Занимава се с набиране на финанси и материали за събитието. Планира да се специализира в STEM сферата, а в свободното си време се включва в благотворителни инициативи и харесва да спортува.


Мерием Ферева

Мерием Ферева е ученичка в 12. клас в Американския колеж в София и е част от екипа на главните организатори на FISSION 2024. Занимава се главно с пиар и комуникации във FISSION. Членува в редица други клубове и организации, както и е част от управителния съвет на Европейския младежки парламент България тази година. След Колежа ще продължи образованието си в Училището по инженерство и приложни науки на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.


Теодора Даскалова

Теодора Даскалова е ученичка от 12. клас в Американския колеж в София. Тя е един от главните организатори на FISSION 2024. Занимава се с проекти, свързани с подобряване на извънкласното образование на български ученици като част от управителния борд на Европейски младежки парламент България. През свободното си време свири класическа музика на пиано. Планира да продължи обучението си в сферата на инженерните науки.


Каква е мисията на международния научен фестивал FISSION?

Александра: Нашата мисия е да съберем ученици от гимназиален етап, но също и по-малки, от цяла България и от чужбина, за да дойдат тук и да представят проектите си в различни теми на научните сфери. Идеята ни е освен състезателната част, участниците да създадат контакти с други хора, с които имат общи интереси и също да се научат как да изследват, и как да представят научни теми.

От кои държави очаквате участници тази година?

Теодора: Освен, че очакваме участници от различни места в България, имаме представители и от Северна Македония, Унгария, Турция, Чехия. Също така имаме отбори от Канада и САЩ, което е нещо съвсем ново за това издание на FISSION.

Мери: Тази година имаме най-много участници от всички издания на фестивала, както и най-много държави, които ще се включат.

Учениците проявяват ли интерес към компютърните науки, математиката и инженерството?

Александра: Да, учениците проявяват голям интерес към компютърните науки, математиката и инженерството. До момента имаме 24 проекта от общо 80 от тези три сфери. Това показва колко силен е интересът, както и колко са отворени младите днес към иновативни идеи. Също ние като ученици, които също се интересуваме от математика, компютърни науки и физика, и някои от нас също смятат да продължат да учат инженерство в университета. Така че, да, мога да кажа, че наистина има доста голям интерес. Това са сфери, които много ще се развиват в бъдеще.

Теодора: В допълнение към това, искам да споделя, че в колежа имаме специална лаборатория SCIFI център. Учениците силно се мотивират да създават различни инженерни проекти, които да представят на фестивала. Така че и в Американски колеж много се развиваме в тази посока.

Бихте ли ни споделили кои са най-добрите и академични проекти в тези три категории, които сте получавали през годините. Бихте ли ни разказали за някои от тях, които са ви направили най-силно впечатление?

Десислава: Имали сме доста впечатляващи проекти през годините. Много от тях са свързани именно с компютърните науки, математиката и инженерството. Някои от тях са създадени от възпитаници на Американски колеж. Като примери мога да посоча за един много интересен робот на име “Шаро”. Не мога да кажа, че някои проекти са много по-впечатляващи от други, тъй като във всички тях са вложени изключително много усилия и всички са изключително впечатляващи.

Д-р Чакърова: През тези години има проведени толкова много издания и създадени толкова много проекти. Наистина е трудно да се определи. Това, което много силно ме впечатлява, е как се развиват в годините темите към които се насочват учениците. И колко все по-свързани с най-последните открития и развития на технологиите са те.

Миналата година, проектът, който беше отличен като най-добър в категория “Физика и инженерни науки” е на участничка от Тайван. Проектът ѝ беше изключително издържан теоретично и най-интересното е, че беше свързан с въпросите, характерни за населените региони на Азия. Ученичката беше направила изключителен теоретичен модел. Професорите, които я оценяваха, бяха изключително впечатление от нея. Този проект бе на много високо научно ниво. Не просто любителски. Той имаше всичко – и макети, и теория. Съдържаше изчисления, предсказвания, и проверка на теорията с реален модел. Беше проект, който може да се използва за нуждите на Fire Safety директно.

Други проекти, които силно ме впечатляват са всички, свързани с кодене, програмиране, роботика. Роботите винаги са били част от фестивала. Това, което ме изумява, е как учениците поставят все по-сложни задачи за изпълнение на своите роботи.

Наблюдавам при всички участници през годините тенденция задачата по проекта да бъде все по-практическа и свързана с най-иновативните технологии, които се развиват, което от своя страна не винаги отговаря на учебната програма. По-скоро обратното. В училище се изучават основни теоретични закони и модели. Иновативността е в извънкласните дейности и в тези интереси, които учениците проявяват. И затова този форум става все по-интересен. И с всяка нова година имаме все повече участници.

Какво трябва да притежава младият учен, за да постигне успешна кариера в сферата на технологиите, когато конкуренцията е толкова много силна?

Десислава: Най-важното за успешната кариера е желанието. Това е може би единственото нещо, което няма как да се набави от никъде. Има ли истинско желание в един човек, той много лесно може да си прокара пътя към целта. Нашето събитие е изключително полезно за младите учени, защото предоставя възможност за запалването на тази искра на желанието по изключително достъпен и в същото време по много интересен начин.

Теодора: Младият учен и учените на бъдещето трябва да притежават креативност в технологиите. Нестандартното мислене и интердисциплинарните връзки между различни науки и различни предмети на развитие на технологиите са много важни за професионалната кариера, която един млад човек и учен ще изгради в бъдеще. В проектите, които се представят на FISSION, има много такива подходи. Това е много важно за развитието на младите учени.

Александра: Изключително сме щастливи, когато по време на фестивала се представят проекти от различни сфери. Така учениците могат да ги разгледат по-подробно, да се запознаят с хора, които са специалисти в различни сфери, да обогатят своите знания и да подобрят собствените си проекти в бъдещето.

Кои са поканените гост-лектори и учени, които ще вземат участие в лекциите и семинарите на темите, които са свързани с компютърните науки, математиката и инженерството? И защо избрахте тях?

Мери: Гост-лектор, който сме поканили тази година е Теодосий Теодосиев. Той е известен физик в България и човек, от когото учениците могат да научат много неща за успеха и постоянството. Любимите ми негови дума са, че “няма успех без лишения”. Учениците много го обичат, както и ние.

Кои са предимствата на интерактивността пред традиционните форми на обучение? Каква е ролята на технологиите тук?

Алекса: Интерактивността помага на учениците да мислят доста критично в една по-динамична среда, когато представят проектите си на живо и трябва бързо да отговарят на въпросите на журито. Според мен тази по-динамична среда има доста големи предимства пред традиционното обучение.

Десислава: Нещо, което искам да добавя към този въпрос е перспективата към участниците. Все по-често започваме да виждаме изключително успешни проекти, свързани с иновации в технологиите. Било то с програмиране, роботика или нещо малко по-различно. Това, което ми е направило впечатление е, че именно тези проекти наистина изпъкват, защото са неочаквани и представят една непозната територия за много от участниците.

Имате интересен слоган – Inquire. Inspire. Set the World on Fire. Какво е посланието, което отправяте към аудиторията чрез него? Огънят е стихия, която може да бъде едновременно унищожителна и съзидателна.

Д-р Чакърова: Този слоган бе като една много кратка абревиатура и призив, който е много запомнящ се още от първото издание на международния фестивал на науките. С него ние искаме да запалим учениците да бъдат все повече креативни откъм идеи, да бъдат любознателни. Младите хора днес са изключително гъвкави и могат без проблем да се адаптират към всички нови промени. Могат да запалят тази искрица пламък на новото познание, да “заразят” своите връстници и не само с нея. Те могат да създават проекти, извън традиционните такива, изпълнени с иновации и креативни идеи, които биха впечатлили най-големите специалисти, независимо сферата.

Мери: Нашата цел е да запалим интереса и пламъка на любопитството у учениците и да им покажем, че могат още от ранна възраст да търсят и да се вдъхновяват по такъв начин, и това да им помогне в бъдещата им кариера на иноватори, както и в научната сфера. “Set the World on Fire” се свързва и с логото на FISSION, което изобразява огън.

Кое е най-ценното, което получават учениците от участието в научния фестивал?

Александра: Това уникално нещо, което можем да предложим на участниците, е разговорите с журито и с другите участници. Също мога да добавя, че се дава на участниците възможност да погледнат на науката от доста различни перспективи.

Коя е професията на бъдещето според Вас?

Мери: Трудно е да се определи или конкретизира само една професия. В днешно време да си добър в едно нещо означава да си добър в редица други неща. Както Теди по-рано спомена, за да си добър в нещо, трябва да може да е свързано с различните дисциплини. Да намираш общото между тях. Това днес движи науката напред.

Десислава: Според мен професията на бъдещето е нещо, което за момента не можем много конкретно да опишем, защото се занимаваме с това, което предстои да бъде създадено. Да бъде открито и развито. И точно това целим с FISSION. Да насърчаваме младите и заинтересованите ученици да открият и да пробват нещо, което все още не е открито и все още не е изпробвано.

Какво ще пожелаете на всички участници тази година във фестивала?

Александра: Да не се притесняват и да вземат колкото се може повече от нас. Да разгледат останалите проекти. Да искат от журито обратна връзка за проектите им. Да бъдат себе си и да не забравят за постиженията си пред останалите. Също така бих ги посъветвала да изградят много контакти, защото едно такова събитие много може да им помогне да се ориентират в интересите си.

Теодора: Пожелавам им да се доближат до това, което искат да правят в бъдеще и ефектът, който искат да оставят на околността. Дали това ще е в сферата, в която е проектът им, или дали ще разберат, че това не е тяхна сфера, но все пак някак си да се доближат до тези предизвикателства, които искат да покоряват в бъдеще.

Мери: Да си прекарат страхотно и да научат много любопитни неща. Подготвили сме им страхотни неща и нямаме търпение да им ги покажем.

Десислава: На първо място бих искала да им пожелая успех! Също така им желая да си изкарат страхотно, да се забавляват и да си създадат едни прекрасни, прекрасни спомени.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Младите Хора Все Повече се Интересуват от Технологичните Теми в Обществото
2. Да Предаваме Знания е Основна Част от Философията на Немечек България
3. В Програмния Код Има Изкуство, Винаги Търся Красотата


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR