30 април, 2024

Въпреки бързо развиващата се технологична индустрия, новостите и иновациите, напредъка на изкуствения интелект и затвърждаването на индустрията като водеща в глобален мащаб, компаниите продължават да реорганизират бюджетите си, съкращавайки служители.

На фона на милиардите долари, които се влагат в инвестирането на технологии с ИИ и доверието, което технологичните гиганти вещаят към него, lay off тенденцията в #tech бизнеса продължава и през 2024 г.

През изминалия месец март десетки компании съкратиха свои служители, борейки се с предизвикателните пазарни условия. Макар че загубите, които технологичните фирми претърпяват от началото на януари са в пъти по-малко от тези с предходни години, овладяването на инфлацията и подобряването на икономическата картина не са достатъчни, за да се сложи край на съкращенията.

По-долу ще видите списък на компаниите, които са съкратили служители през март, като някои от тях са преустановили дейността си за постоянно, съобщава TechCrunch.

ChowNow

ChowNow съкрати 20% от служителите си след придобиването на платформата за продажби Cuboh. Това не е първото съкращение на компанията, която през 2022 г. съкрати 100 души.

Nintendo of America

Познатата на всички компания преструктурира своя отдел за тестване, за сметка на служителите, от които е изграден. Говорител на Nintendo заяви пред Kotaku, че промените ще сложат край на някои задачи, но ще доведат до създаването на нови позиции на пълно работно време. Дали обаче обнадеждените за служители планове ще бъдат факт предстои да разберем.

Dell

Dell е намалила глобалната си работна сила с около 6000 работни места, според подаденото от 10-K SEC. В документацията се разкрива, че компанията е съкратила 13 000 работни места през последната година.

Synctera

Synctera също попада в списъка на компании, навлезли в lay off тенденцията. В доклад на Fintech Business Weekly се посочва, че съкращенията са засегнали 17 души, или около 15% от компанията.

ShopBack

ShopBack е премахнала 195 длъжности в стремежа си да стане по-устойчива, пише главният изпълнителен директор Хенри Чан в публикация в блога си. Съкращенията засягат почти една четвърт от служителите на компанията.

Airmeet

Компанията Airmeet е съкратила 20% от общата си работна сила при второто си преструктуриране през изминалата година.

Chipper Cash

Изпълнителният директор Хам Серунджоги съобщи в публикация в блога си, че е извършил още един кръг от съкращения, засягащи 20 служители.

Textio

Съобщава се, че Texito е съкратила 16% от служителите си в стратегически ход в подкрепа на своя продукт Textio Lift.

Stash

Компанията е съкратила около 25% от служителите си. Според Axios съкращенията засягат около 80 души.

Phantom Auto

Phantom Auto е прекратила дейността си, след неуспешните опити да осигури ново финансиране, съобщава TechCrunch. В стартъпа за дистанционно шофиране, който миналата година съкрати служителите си, са работили малко повече от 100 души.

IBM

IBM също попада в списъка на компаниите, съкратили през месец март служители. Този път компанията е освободила работна сила областта на маркетинга и комуникациите. По-рано IBM обяви стратегия да замени до 8000 работни места с изкуствен интелект.

Inscribe.ai

Inscribe.ai е съкратила малко под 40% от служителите си, потвърдиха от компанията пред TechCrunch.

Turnitin

Turnitin е друга компания, която е освободила около 15 души по-рано тази година, след коментарите на главния изпълнителен директор Крис Карън, че компанията ще успее да намали 20% от служителите си отново благодарение на изкуствения интелект.

Sorare

Sorare е съкратила 13% от хората, работещи в офиса й в Ню Йорк. Според твърдения на източник през TechCrunch причината за това е, че платформата за фентъзи спортове Web3 се фокусира върху централата си в Париж.

Project Ronin

Project Ronin е извършила масово уволнение, което е засегнало около 150 служители. Причината за него е прекратяването на дейността на компанията.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Microsoft и OpenAI Създават Суперкомпютър за 100 млрд. долара
2. Да Предаваме Знания е Основна Част от Философията на Немечек България
3. Младите Хора Все Повече се Интересуват от Технологичните Теми в Обществото


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR