30 април, 2024

Microsoft и OpenAI разширяват партньорството си, за да разработят суперкомпютър с изкуствен интелект, наречен “Stargate”. Амбициозният проект на технологичните гиганти се оценява на 100 млрд. долара.

Проектът ще подчертае значението на усъвършенстваните центрове за данни, които могат да отговорят на изискванията на най-съвременните приложения на изкуствения интелект. Разширяването на партньорството между двете компании бележи значителна стъпка към разкриване на истинския потенциал на изкуствения интелект.

Планът за създаването на суперкомпютъра е до 2028 г., като по първоначална информация той ще бъде разположен в САЩ. Проектът е част от многоетапна инициатива с хоризонт от шест години. Разделен е на пет фази, като Stargate представлява последният етап. В момента Microsoft разработва по-малък суперкомпютър за OpenAI, който ще бъде пуснат през 2026 г.

За създаването на Stargate се посвещава значителна част от инвестициите и на осигуряването на чипове за изкуствен интелект, които са от съществено значение за функционалността на суперкомпютъра.

Stargate е на път да се превърне в трансформиращ скок в инфраструктурата на изкуствения интелект.

Според запознати има голяма вероятност разходите по създаването на суперкомпютъра да бъдат над 115 милиарда долара, което е значително повече от капиталовите разходи на Microsoft за инфраструктура през миналата година.

Партньорството между Microsoft и OpenAI е стратегически ход за запазване на водещата роля в иновациите в областта на изкуствения интелект. Чрез инвестиране в разработването на Stargate и сътрудничество със заинтересовани страни от индустрията Microsoft се стреми да разшири границите на възможностите на ИИ и да проправи пътя за трансформиращ напредък в различни области.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ 5 най-добри масажни столове
2. Domo Пусна Платформа без Код за Автоматизиране на Бизнес Процеси
3. Младите Хора Все Повече се Интересуват от Технологичните Теми в Обществото


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR