28 април, 2024

TIOBE Software не отчете големи промени в своя списък на най-популярните езици за програмиране този месец в сравнение със списъка за февруари. Python остава водещ в класацията с 4,5%. Кои са останалите езици за програмиране, които се нареждат в топ 10 на най-използваните за месец март вижте тук.

#1. PYTHON

Python е универсален език за програмиране, който често се използва в бекенд разработката и науката за данните, което го прави отличен избор за начинаещи в програмирането.

#2. C

C е език за програмиране, който често се използва при разработването на приложения и системи. Синтаксисът му наподобява този на други широко използвани езици и това го прави много подходящ за начинаещи разработчици, които искат да се развиват.

#3. C++

C++ е език за програмиране, който е много сходен със C, но включва класове и обекти. Той е сред най-подходящите езици за разработване на игри и системи.

#4. JAVA

Java е обектно-ориентиран език за програмиране от високо ниво и е добър избор за разработване на приложения и уеб сайтове.

#5. C#

C# е обектно- и компонентно ориентиран език за програмиране, подобен на C и Java. C# позволява на разработчиците да създават много видове сигурни и надеждни приложения, които работят в .NET.

#6. JAVASCRIPT

JavaScript е език за програмиране, който често се използва за разработване на приложения, игри и уеб сайтове, както и за уеб сървъри. Въпреки че е най-известен като скриптов език за уеб страници, много среди, които не са свързани с браузъра, също го използват, като Node.js, Apache CouchDB и Adobe Acrobat.

#7. SQL

SQL е предназначен специално за програмиране на бази данни. Това включва съхраняване и обработка на информация в релационна база данни. Релационната база данни съхранява информация в табличен вид, като редовете и колоните представят различните връзки между стойностите на данните.

#8. GO

Go е подходяща за разработка на бекенд и за работа с API и уеб услуги. Първоначално Go е създаден за програми, свързани с мрежи и инфраструктура. Предназначението му е било да замени популярните високопроизводителни сървърни езици като Java и C++. Днес Go се използва за различни приложения, като cloud приложения и сървъри, DevOps, инструменти за команден ред и много други.

#9. SCRATCH

Scratch е език за програмиране, създаден, за да научи децата на основите на програмирането. Той е базиран на блокове, и уебсайт и служи като образователен инструмент, с целева аудитория на възраст от 8 до 16 години. Потребителите на сайта могат да създават проекти в него, като използват интерфейс, подобен на блокче.

#10. VISUAL BASIC

Visual Basic, понякога наричан още и Classic Visual Basic, е език за програмиране с потребителски интерфейс, подходящ за разработване на frontend и full-stack. Той е най-широко използваният език за програмиране за създаване на приложения за Windows. Той е лесен за научаване и не изисква да запомняте трудни команди, както другите езици за програмиране.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Android 15 ще Поддържа Сателитни Съобщения, Вижте Още Функции
2. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.
3. Confluent Представя Нова Изцяло Управлявана Версия Apache Flink


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR