27 април, 2024

Кевин О’Лиъри сформира синдикат за потенциална покупка на платформата TikTok. Началната оферта, която предлага г-н Кевин О’Лиъри варира от $20 до $30 млрд. долара, което е около 90% по-малко от стойността на компанията.

„Това е най-голямата развлекателна и бизнес мрежа в Америка, така че представлява голям интерес и голяма стойност“, споделя Кевин О’Лиъри.

Според данни на PitchBook всяка сделка за платформата, възлизаща на $220 млрд. долара, ще доведе до изключването на алгоритмите, които се ръководят от предпочитанията на потребителите. Според председателя на O’Leary Ventures благодарение на тези алгоритми платформата е толкова успешна.

„Това е най-сложната сделка някога в социалните медии и трябва да създам нов алгоритъм“, каза О’Лиъри.

Според г-н Кевин О’Лиъри китайското правителство няма да продаде алгоритмите, заради високата стойност на компанията, както и защото платформата се използва от 170 млн. потребители.

На всеки потенциален купувач ще се наложи да пресъздаде отново тези алгоритми с код за САЩ и да превърне платформата от “TikTok Китай” в “TikTok САЩ”. Това са причините за намаляването на оценката на стойността на компанията.

Камарата на представителите на САЩ обсъжда идеята да се създаде законопроект, който да принуди ByteDance, компанията, която е собственик на TikTok, да се откаже от позицията си на лидер в глобалната платформа. Ако, компанията не се откаже от доминиращата си позиция, платформата да бъде забранена.

Все още няма проект на закон, свързан с TikTok, който да се обсъжда в Сената. Освен това, няма информация дали китайското правителство ще позволи на ByteDance да продаде TikTok на американски купувач.

Кевин О’Лиъри изказва предположение, че има 50% шанс Сенатът да гласува забрана на платформата, както и да въведе акт за принудителната продажба на платформата в началото на следващата година след провеждането на президентските избори в САЩ. Той се подготвя и изчаква тази възможност.

Всяка договорка за купуване на платформата ще се нуждае от изрично разрешение от Сената поради съображения за национална сигурност.

Председателят на O’Leary Ventures споделя също, че води преговори със заинтересовани страни, които желаят да се присъединят към синдиката за купуване на китайската платформа.

Бившият министър на финансите на САЩ Стив Мнучин също заявява, че се интересува от темата за закупуването на TikTok.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.
2. Ролята на Лидерите в Кариерното Развитие на Жените в TECH Света
3. Душко Обрадович: Сплотена ИТ Общност на Балканите – Мисия за Цял Живот


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,