29 април, 2024

Европейската комисия (ЕК) започва разследване срещу TikTok. То има за цел да установи дали социалната платформа спазва правилата на Законодателния акт за цифровите услуги относно безопасността на потребителите.

Включи се в Уебинар „Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии“ ТУК

По време на разследването ще се обърне внимание на темите, свързани със защита на непълнолетните, прозрачност при рекламите, достъп до данни за изследователи, както и управление на риска от пристрастяващо и вредно съдържание.

Големите платформи като TikTok трябва да отговарят на дпопълнителни изисквания в областта на прозрачността на алгоритъма и системния риск. Именно тези сфери от платфромата за споделяне и създаване на кратки видеа се разследват понастоящем от ЕС.

Докато разследва редица преполагаеми нарушения, ЕК ще увеличи изискванията си за предоставяне на информация от страна платформата за споделяне на видеа.

В прессъобщение ЕС обявява, че няма срок, в който разследването трябва да бъде приключено. Продължителността му ще зависи от различни фактори, като „сложност на случая, степента, в която компанията сътрудничи на Комисията, както и прилагането на правата за защита“.

„TikTok използва функции и настройки за защита на тийнейджърите, като не допуска в платформата лица под 13 години. Това са проблеми, на които цялата индустрията търси решение. Ще продължим да работим с експерти в индустрията, за да предпазим подрастващите в TikTok. С нетърпение очакваме да имаме възможността да обясним в детайли това на Комисията“, заяви представител на TikTok.

Компанията потвърждава, че е получила документ, с който показва, че е наясно за започването на разследване от страна на ЕС.

Платформата споделя още, че отговаря на изискванията и изпраща всяка информация, която е поискана от нея, но все още не е получила отговор от ЕК.

Освен това, TikTok добавя, че предложението ѝ за среща между служители на Комисията и служители на компанията, отговарящ за защитата на децата, все още не е прието.

ЕС изразява притеснение относно UX на TikTok, който според ЕС насърчава пристрастяването към съдържание.

„Разследване е нужно, за да се предотвратят потенциални рискове за злоупотреба при упражняването на основните права на физическо и ментално благоденствие, зачитането на правата на детето, както и влиянието върху процесите на радикализация“, заявява ЕК.

ЕС ще следи строго дали TikTok спазва задълженията, включени в Акта за цифровите услуги за въвеждане на мерки, които да гарантират високо ниво на поверителност, безопасност и сигурност за непълнолетните.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Водещи Професионалисти, Част от “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”
2. Във Всяка Една Сфера Има Частица от Красотата на Математиката
3. В Програмния Код Има Изкуство, Винаги Търся Красотата

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,