28 април, 2024

“Днес някой стои на сянка, защото друг е засадил дърво преди много време“

Уорън Бъфет

В трудни времена като днешните, които бележат началото на ерата на икономическите катаклизми, инфлацията и стотиците съкращения в технологичната индустрия, да умеем да инвестираме правилно парите си е повече от добро решение за едно по-спокойно бъдеще.

“Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”: ЗАПИШИ се ТУК

Ако все още ви е трудно да разпределяте финансите си, както и да инвестирате в правилните неща, то не бива да се отчайвате. Вие вече сте направили първата крачка, когато сте осъзнали, че трябва да се научите да боравите разумно с парите си.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА УЕБИНАРА ТУК

Всеки един от нас, независимо дали тепърва навлиза в инвестиционния свят, иска да вложи част от трудно спечелените си пари, за да увеличи финансовото си състояние с времето. Знаете ли, че няма по-подходящо време от сегашното?

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет е казал: „Днес някой стои на сянка, защото друг е засадил дърво преди много време.“ С тези думи, той иска да даде един от най-ценните съвети на всеки, а именно, че колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре ще ви се получават нещата в дългосрочен план.

И въпреки че няма ясни и категорични правила за това как някой трябва да инвестира парите си, добрата новина е, че днес имате повече от богат избор. Единственото, което се изисква от вас е да проучите добре всичко около инвестирането, както и доза смелост, разбира се. Защото успехът принадлежи на смелите!

В днешната статия ще разгледаме четири чудесни начина да започнете да инвестирате точно сега.

Инвестиции на фондовия пазар

Исторически погледнато, инвестирането в акции е един от най-бързите, най-ефикасните и най-ефективните начини да подобрите финансовото си състояние и то дългосрочно.

От началото на Голямата депресия през 1930 г. до 2023 г. средната годишна възвръщаемост на акциите е 5,9%, според officialdata.org. Въпреки че акциите понякога са волатилни, те предлагат по-големи финансови ползи в сравнение с други инвестиции.

Начинаещите инвеститори обаче не трябва да инвестират само в един клас активи. След като новият инвеститор създаде работещ инвестиционен портфейл, е добре да се увери, че той не крие инвестиционни рискове.


Диверсификацията* на портфейла

Диверсификацията* на портфейла може да свърши тази работа вместо вас. Новите инвеститори могат да обмислят инвестиране в индексен фонд, който осигурява диверсификация между много различни компании.

*Диверсификация e инвестиционна стратегия, която има за цел да намали риска, докато максимизира възвръщаемостта като използва разпределяне на капитала в различни активи по начин, който не позволява прекалено голяма експозиция в един единствен актив.

Също, подходяща идея е и подхода “core & exploration”, който използва индексен фонд като основен дял и определена сума за “проучване” чрез закупуване на отделни акции.

“Разумното начало е 80-90 % от портфейла да бъде в основен индексен фонд, а 10-20 % да се инвестират в отделни акции”, споделя Аарон Ритсема, старши портфолио мениджър във фирмата за управление на частни активи LaFleur & Godfrey в Гранд Рапидс, Мичиган. “Имайте предвид, че е важно да направите собствено проучване и да знаете какво купувате, независимо дали става въпрос за индексен фонд или за индивидуална акция”, допълва още той.

Инвестиции в недвижими имоти

Инвестирането в недвижими имоти е скъпо, но потенциалната възвръщаемост оправдава риска.

По данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти средната стойност на продажбата на жилище в САЩ е достигнала 400 000 долара за първи път през 2022 г. Това представлява годишно увеличение от 14,2%.

Една от уговорките при инвестирането в недвижими имоти е, че се изисква много добре да се образовате в тази сфера, което отнема повече време. В наши дни обаче, това не би било толкова трудна задача. На пазара има достатъчно ментори и инвеститори, които провеждат курсове и от които бихте научили много.

Облигации и инвестиции с фиксирана доходност

Държавните и корпоративните облигации, известни също като инвестиции с фиксиран доход, са обикновено инвестиции, които могат да помогнат за ограничаване на риска в инвестиционния портфейл.

Намаляването на риска рано или късно е важно за всички инвеститори, но това важи с особена сила за новите инвеститори, които биха могли да се възползват от качествата за запазване на парите, които облигациите носят.

За да се балансира рискът и да се запазят ниски разходите за покупка, начинаещите инвеститори могат да закупят облигационен фонд, за да намалят нивата на волатилност и да спестят от първоначалните разходи за покупка.

Кои са останалите най-добри начини за инвестиции при начинаещи прочетете на DevStyleR.ioHow to invest our money if we are beginners?


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте подкаста на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Участници в Уебинара “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”
2. Актуализирате ли Често Приложенията си? Android Напомня с Нова Функция в Google Play
3. Екипът на CodeIT 2024 за Конкурса и Пътешествието в Света на Програмирането

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR