28 април, 2024

Microsoft за кратко измести Apple от върха на най-ценните компании в света, съобщава CBS News. Причината за това е развитието на компанията в областта на изкуствения интелект, което допринася за повишаване на цените на нейните акции.

В четвъртък акциите на Microsoft скочиха с 2 %, като с това пазарната оценка на технологичния гигант достигна 2,903 трилиона долара.

Спад на акциите

За Apple успехът не е толкова забележителен, дори напротив. Докато Microsoft е в разцвета на успеха в четвъртък, пазарната капитализация на Apple се понижи до 2,871 трилиона долара, след като акциите спаднаха с 0,9%. Това понижение е първият случай от 2021 г. насам, когато стойността на производителя на iPhone е по-ниска от тази на Microsoft.

Развръзката, която не ни изненада

Радостта на Microsoft от детронирането на Apple от челното място обаче не продължи дълго. Още вчера следобед Apple успя да си върне короната и настъпи обрат, в който оценката на Microsoft отново спадна до 2,849 трилиона долара.

Изкуственият интелект – силното оръжие на Microsoft

Скокът на акциите дойде малко след като Microsoft съобщи, че приходите ѝ са нараснали със 7% до 52,9 млрд. долара през третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите, показва финансовият отчет на компанията. Според отчета печалбите се дължат главно на стремежа на базираната в Редмънд, Вашингтон, компания да интегрира технологията за изкуствен интелект в бизнеса си с изчисления в облак.

Битката за короната между двата технологични гиганта продължава, но кой е по-добрият?

Прочетете подробности около новината на DevStyleR.ioMicrosoft dethrones Apple, but only briefly


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете още:
1. ЗЛОВЕЩИ РАЗКРИТИЯ: Служители на eBay заплашвали двойка с погребален венец и живи насекоми?
2. Немечек България завършва най-успешната година в историята си
3. TECH LayOff тенденция и през 2024, Google съкращава стотици служители

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR