27 април, 2024

“Бях пристрастена към социалните медии – сега съдя технологичните гиганти”…

Пристрастяване, опит за самоубийство и години в депресия – как любимото хоби на едно 21-годишно момиче се превръща в кошмар

Стотици семейства съдят някои от най-големите технологични компании в света, които според тях съзнателно излагат децата им на опасност.

BBC ни среща с едно момиче, пристрастило се към социалните мрежи, което разказва за риска, който стои зад на пръв поглед безопасното сърфиране в Интернет и приятните часове, прекарани в търсене на нещо забавно.

“На 12-годишна възраст буквално попаднах в капана на пристрастяването. И не успях да си върна живота през всичките си тийнейджърски години”. С тези думи започва разказът на Тейлър Литъл, момиче, чието пристрастяване към социалните мрежи едва не погубило живота му.

Интересът, който Тейлър изпитва към социални медии излиза извън контрол, а това води до най-трудният период в живота й – опити за самоубийство и години на депресия.

Тейлър, която сега е на 21 години, описва пред BBC технологичните компании като “големи, лоши чудовища”.

Според Тейлър компаниите съзнателно дават в ръцете на децата продукти, които предизвикват силно пристрастяване и вредят на здравето им.

Ето защо Тейлър и стотици други американски семейства съдят четири от най-големите технологични компании в света.

“Ако ми отнемеха телефона, се чувствах като в абстиненция. Беше непоносимо. Буквално, когато казвам, че беше пристрастяване, нямам предвид, че беше навик. Имам предвид, че тялото и умът ми жадуваха за това”, споделя още Тейлър.

Непобедимата Силициева долина, чиято мощ съсипва човешки съдби?
Искът срещу Meta – собственик на Facebook и Instagram – плюс TikTok, Google и Snap Inc, собственик на Snapchat, е един от най-големите в Силициевата долина.

Сред ищците са обикновени семейства и училища от цялата територия на САЩ. Те твърдят, че платформите умишлено нансят вреди на психиката и менталното здраве на подрастващите.

Адвокатите на семействата смятат, че случаят със смъртта на 14-годишната британска ученичка Моли Ръсел е важен пример за потенциалните вреди, пред които са изправени тийнейджърите.

Миналата година те наблюдават разследването на смъртта ѝ чрез видео връзка от Вашингтон, търсейки доказателства, които да използват в съдебния процес в САЩ. Името на Моли се споменава десетина пъти в основната жалба, подадена до съда в Калифорния.

Какво установява съда по делото с Моли и какво още споделя Тейлър Литъл за трудния период на пристрастяване към социалните медии разберете на DevStyleR.ioSocial Media as Abstinence: One Girl’s Confession of Suicide Attempts and Years in Depression

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Известни са Победителите в Първи Кръг на CodeIT
2. Българската Софтуерна Компания Melon Вече е Kin + Carta
3. Колко Милиона Долара ще Похарчат Брандовете за Реклама Покрай Празниците?

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR