30 април, 2024

Качествата на нежния пол биват подценявани ако използват услугите на Изкуствения Интелект?

BBC ни среща с Хариет Келсал, Мишел Лейварс, Александра Кауърд и Лий Чеймбърс, които споделят повече за темата “Жените и Изкуственият Интелект”, защо нежния пол отказва да използва ИИ и половата дискриминация ли стои в основата на това. 

Популярният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT вече има над 180 милиона потребители, но бижутерката Хариет Келсал казва, че той не е за нея. Въпреки дислексията, г-жа Келсал отказва да се довери на ChatGPT и го държи настрани от бизнеса си.

Тъй като страда от дислексия, тя признава, че използването му може да помогне за подобряване на комуникацията с клиентите на нейния уебсайт. Но в крайна сметка тя не може да му се довери.

Г-жа Келсал, която живее в Кеймбридж, казва, че когато експериментирала с ChatGPT тази година, забелязала грешки. Тя го тествала с въпрос за короната, носена от крал Чарлз III при коронацията му през май – короната на Свети Едуард.

“Помолих ChatGPT да ми каже някаква информация за короната, за да видя какво ще каже. Знам доста неща за скъпоценните камъни в кралските корони и забелязах, че в текста за нея има големи части, които се отнасят за грешната корона”, казва тя пред BBC.

Но невярната информация не е единственото притеснение, което има г-жа Келсал относно изкуствения интелект. Според нея друг голям проблем е, че хората “представят казаното от ChatGPT за независима мисъл и плагиатстват”.

Жените Използват По-Малко Услугите на Изкуствения Интелект?
Въпреки че ChatGPT стана изключително популярен след стартирането му преди година, нежеланието на г-жа Келсал да го използва е само един от многото показатели, че жените отказват услугите, които предлага ИИ за разлика от мъжете.

Според проучване, проведено по-рано тази година, 54 % от мъжете използват изкуствен интелект в професионалния и личния си живот, а при жените този процент е едва 35 %.

Какви са причините за тази очевидна разлика между половете в използването на ИИ и трябва ли тя да предизвиква безпокойство?

Мишел Лейварс, бизнес коуч от Лондон споделя пред BBC, че не използва ИИ да пише вместо нея, защото иска да запази собствения си стил и индивидуалност.

“Клиентите ми казват, че са си резервирали часове при мен, защото текстът на уебсайта ми не е бил шаблонен и че съм говорила директно с тях”, казва тя.

Междувременно Хейли Бистрам, която също работи в Лондон, не се е изкушила да пести време, използвайки изкуствен интелект. Г-жа Бистрам е основател на агенцията за намиране на партньори Bowes-Lyon Partnership и се среща с клиентите си лице в лице, за да ги свърже с други съмишленици, без да използва алгоритъм.

“Мястото, където бихме могли да използваме нещо като ChatGPT, е в нашите внимателно подготвени профили на членовете, чието създаване може да отнеме до половин ден. Но за мен това би отнело душата и персонализацията на процеса и ми се струва, че е измама, така че продължаваме да го правим по дългия начин”, казва тя.

Изкуственият Интелект – “Тежък Фотошоп”?
За Александра Кауърд, бизнес стратег от Пейсли, Шотландия, използването на изкуствен интелект за генериране на съдържание е просто “тежък фотошоп”.

Александра споделя пред BBC притесненията си около нарастващата тенденция хората да използват ИИ за създаване на изображения, “които ги карат да изглеждат като най-слабите, най-младите и най-модерните версии на себе си”.

“Придвижваме се към пространство, в което не само клиентите ви няма да ви разпознаят на живо, но и вие няма да се разпознаете на живо”, допълва тя.

Въпреки че всички тези причини изглеждат основателни, експертът по изкуствен интелект Джоди Кук казва, че има по-дълбоки и по-задълбочени причини, поради които жените не възприемат технологията толкова, колкото мъжете.

“В областите на стволовите науки (наука, технологии, инженерство и математика) традиционно доминират мъжете”, казва г-жа Кук, която е основател на Coachvox.ai – приложение, позволяващо на бизнес лидерите да създават свои клонинги с изкуствен интелект.

Според г-жа Кук настоящата тенденция в усвояването на инструменти за ИИ изглежда “отразява това несъответствие, тъй като уменията, необходими за ИИ, се коренят в дисциплините на Stem”.

В Обединеното кралство само 24% от работната сила в секторите на Stem са жени, поради което “жените може да се чувстват по-малко уверени в използването на инструменти на ИИ” според г-жа Кук.

“Въпреки че много инструменти не изискват техническа квалификация, ако повече жени не се възприемат като технически квалифицирани, те може да не експериментират с тях. Освен това ИИ все още изглежда като научна фантастика. В медиите и популярната култура научната фантастика обикновено се продава на мъжете”, добавя още тя.

Г-жа Кук казва още, че иска да види повече жени, които да използват ИИ и да работят в сектора. “Тъй като индустрията се разраства, определено не искаме да виждаме задълбочаваща се пропаст между половете.”

Въпреки това психологът Лий Чеймбърс казва, че типично женското мислене и поведение може да възпрепятства някои жени да възприемат ИИ.

“Това е разликата в доверието – жените са склонни да искат да имат високо ниво на компетентност в нещо, преди да започнат да го използват. Докато мъжете са склонни да са щастливи да започнат нещо без особена компетентност”, казва той.

Г-н Чеймбърс споделя още, че жените може да се страхуват, че техните способности ще бъдат поставени под въпрос, ако използват инструменти за изкуствен интелект.

“Жените е по-вероятно да бъдат обвинени, че не са компетентни, така че те трябва да наблегнат повече на възможностите си, за да демонстрират експертните си познания в дадена област. Възможно е да се появи усещането, че ако хората знаят, че като жена използвате ИИ, това предполага, че може би не сте толкова квалифицирана, колкото смятата, че сте”, казва той.

Дискредитирани ли са жените?
“Жените вече са дискредитирани, а идеите им се възприемат от мъже и се представят за техни собствени, така че ако хората знаят, че използвате ИИ, това също може да се отрази на това твърдение, че не сте достатъчно квалифицирани. Това е просто още едно нещо, което унижава вашите умения, вашата компетентност, вашата стойност”, допълва г-н Чеймбърс.

Хариет Келсал казва: “Аз ценя автентичността и човешката креативност.” Думи, върху които днес изпитваме особена нужда да се замислим. Ако Изкуственият интелект пише вместо нас, той ще ни замени не само като служители. Той ще отнеме собствения ни стил, индивидуалност и уникалност, които притежава всеки един човек.

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Петър Топалов: Ние сме Социална Компания и Даваме Бонуси в Случаи на Сключване на Брак и Раждане на Дете
2. Изтекла ли е Моята Тайна?
3. С 600+ Кандидати Стартира Безплатното Обучение по C++

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR