29 април, 2024

Машините са годни за гласуване, заяви заместник-министър Михаил Стойнов на извънреден брифинг в Министерството на електронното управление.

Според него, всички възможни тестове на машините, за които времето е позволило, са направени. Не са направени констатации, с които да имаме съмнения, че тези машини не отговарят на условията, заяви още той.

По-рано днес от партия “Има такъв народ” заявиха, че заместник-министър на електронното управление от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) е “свалил кодовете” на машините. На свое извънредно заседание Централната избирателна комисия реши местният вот на 29 октомври да бъде извършен единствено с хартиени бюлетини.

Машините не броят, а отпечатват разписка. Броенето на гласовете се извършва от хора. Машините не позволяват недействителни бюлетини, поясни Стойнов.

Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията и с тях не може да бъде гласувано правомерно, обясни още той. Според него процесът по удостоверяването на машините е приключил и в него са участвали експерти от различни институции, които не са открили нито една причина машините да не бъдат сертифицирани. В резултат на това е издадено решение за удостоверяване на машините, което е изпратено на Централната избирателна комисия..

„Аз също нося персонална отговорност за извършения процес. Като софтуерен специалист съм гледал всяка една стъпка и съм участвал в този процес. Мога да използвам професионалната си репутация и да заявя ясно и отговорно, че нито аз, нито експертите сме намерили една причина, поради която ние да не удостоверим машините за гласуване“, коментира Стойнов.

Той посочи, че не е запознат с доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), който днес беше обсъждан на извънреден председателски съвет в Народното събрание. На въпрос от журналисти как ще коментира обвиненията по негов адрес, че е участвал в компрометирането на машинния вот, той отговори: „Нека да завършат проверките. Ако излезе някаква информация, ще я коментираме тогава“.

От Министерството на електронното управление потвърдиха, че заместник-министър Стойнов и други служители на министерството са давали днес обяснения в съответните служби, но няма повдигнати обвинения.

„Моята цел е била да се уверя дали тези машини са били годни за употреба или не. Използвал съм цялата си техническа грамотност да извърша този процес. Нямам никакво основание да саботирам този процес“, каза заместник-министър Стойнов.

На въпрос дали в министерството са постъпвали данни за хакерска атака срещу Централната избирателна комисия, от министерството отговориха, че комисията е независим орган и не те поддържат електронните ресурси на комисията, но са готови да съдействат, ако се наложи.

По темата:

Зам. министърът Михаил Стойнов в Центъра на Скандал с Машините за Гласуване

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,