2 октомври, 2022

Като част от плановете си за продължително разширяване, глобалната компания за enterprise blockchain технологии и услуги R3 открива първия си R&D център в Източна Европа в България. Базираният в София екип ще работи с инженерите на R3 в Лондон, Дъблин, Ню Йорк и Сингапур и ще допринесе със знания и умения за текущото развитието на Corda и Conclave платформите на R3. 

Хъбът е в партньорство с базирания в Обединеното кралство доставчик на DLT решения INDUSTRIA, който ще отговаря за наемането и популяризирането на първоначалните работни места. Много от новите роли ще бъдат за софтуерни инженери, както и търговски роли и такива, насочени към клиенти. 

Българската финтех екосистема продължава да расте. Въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, общите оперативни приходи на българските финтех компании достигнаха рекордно ниво през 2021 г. от над 800 милиона долара. Партньорството на R3 и INDUSTRIA е насочено към използване на местния набор от таланти, за да продължи да разширява своите enterprise blockchain решения, както и тези за confidential computing. 

Повече от 400 от най-големите фирми за финансови услуги в света, технологични компании, централни банки, регулатори и търговски асоциации изграждат своите приложения на Corda платформата на R3. Разрастването на инженерния екип в новия български R&D център на R3 ще гарантира, че тези бизнеси могат да продължат да внедряват блокчейн решения ефикасно и успешно. 

Дейвид Е. Рътър, главен изпълнителен директор на R3 коментира: „Enterprise blockchain бива внедряван от някои от най-големите компании за финансови услуги в света, а R3 е в челните редици на тази революция. В основата си, ние сме компания за хората и технологиите и знаем, че продължителните инвестиции в нашите колеги са от решаващо значение за успеха ни. Избрахме България заради процъфтяващия й финтех сектор и дълбокия набор от технически таланти. Радваме се, че надграждаме партньорството си с INDUSTRIA и очакваме с нетърпение да изградим силно присъствие в София.”

Петко Карамочев, главен изпълнителен директор на INDUSTRIA споделя: „Изключително сме развълнувани. Платформите на R3 са крайъгълен камък на нашите решения от години и сега имаме възможността да работим директно с техните създатели и дори да влияем на нови продукти. Ние сме уверени, че този нов R&D център ще насърчи нова посока, в която и двете компании могат да подобрят глобалния финтех свят.”

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,