20 март, 2023

80 компании от различни сектори подадоха своите добри примери в най-престижния национален конкурс за социална отговорност и устойчиво развитие

116 са инициативите с кауза, които се състезават в Годишните награди за отговорен бизнес 2021 – най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, съобщават организаторите от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Въпреки пандемичната обстановка, кандидатурите в настоящото издание на конкурса и броят на участниците бележат ръст в сравнение с предходната 2020 година.

Конкурсът на БФБЛ се провежда за 19-и пореден път под мотото „Дай добър пример“ и предоставя престижна трибуна за компаниите, които последователно и ефективно развиват и подкрепят проекти с положително въздействие върху хората, природата и обществото. Всички те ще имат възможност да споделят своите успешни социални кампании, да получат признание за устойчивите си практики и така да утвърдят репутацията си на ангажиран работодател.

В конкурса могат да участват всички бизнеси в страната независимо от големина и бранш, при това напълно безплатно. Левон Хампарцумян, председателят на БФБЛ, сподели:

„С Годишните награди за отговорен бизнес БФБЛ се стреми да насочи вниманието към отговорните компании – компаниите, които превръщат своите ценности и мисия в реални действия. Вярваме, че техните усилия и постижения заслужават да бъдат популяризирани както сред останалите представители на частния сектор, така и сред широката общественост, като това важи за всички участници в конкурса. Разбира се, най-успешните инициативи ще бъдат отличени от независимото експертно жури. Така ще мотивираме и следващото поколение лидери да инвестира в социални каузи.“

116 са общо номинациите в настоящото издание на конкурса като бележат ръст от 4,5% в сравнение с предходната година. Увеличение се забелязва и в броя на компаниите участници – те са 80 или с 2,56% повече на годишна база, като само половината от тях са членове на БФБЛ. Най-многобройни отново са кандидатурите в категория „Инвеститор в обществото” – 34. Следва „Инвеститор в знанието” с 19 номинации, с което бележи спад в сравнение с предходното издание.

За призовете в категориите „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” и „Маркетинг, свързан с кауза” се борят по 16 проекта. Кандидатурите за титлата „Инвеститор в околната среда” са 15 или над два пъти повече от 2020 г. Седем са претендентите за приза „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

За пръв път тази година в състезанието се въведе и нова, допълнителна категория „Многообразие на работното място“ – част от усилията на БФБЛ като учредител на Хартата на многообразието в България да насърчи равенството и социалното приобщаване в работна среда.

Общо 9 проекта се борят за престижното отличие. Левон Хампарцумян коментира:

„Компаниите и организациите имат огромна роля за насърчаването на чувството за принадлежност и споделянето на общи ценности. В екипите, в които многообразието е приоритетна политика, а приобщаването е цялостна стратегия, този подход е източник и на креативност, иновации, удовлетвореност на служителите и добри резултати. Наградата „Многообразие на работното място“ е нещо повече от признание –победителите в категорията ще споделят своите най-добри практики и постижения, което би могло да вдъхнови и други компании, от една страна, и ще допринесе и за изграждането на едно по-равноправно и толерантно общество, от друга.”

Всички 116 кандидатури във всички седем категории се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията. Номинираните проекти се оценяват от Независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите ще оценява номинираните участници.

Оценките се базират на следните критерии:

  • конкретна полза за обществото
  • работа в партньорство с други организации
  • ангажираност на служителите
  • продължителност и последователност на инициативата
  • новаторство и обществено признание.

Победителите както и подгласниците им ще бъдат обявени по време на церемония по награждаването, която ще се състои през април 2022 г. Събитието ще включва и кратко представяне на всички кандидатури, които по-късно ще бъдат публикувани на специалната КСО платформа на сайта на БФБЛ.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International