24 април, 2024

Нидерландският антимонополен регулатор глоби Apple 5 млн. евро. 

В рамките на няколко седмици, технологичният гигант бе глобяван 5 пъти поради достъпа на чужди методи за разплащане на абонаментни планове за услуги от сферата на онлайн запознанствата, съобщава Reuters.

Според Службата за потребители и пазари (ACM), Apple злоупотребява с доминиращата си позиция на глобалния пазар като не дава възможност на разработчиците на мобилни приложения в Нидерландия да използват други методи за разплащание при използването на приложения за запознанства, достъпни през App Store.

Откакто Apple пропусна крайния срок да изпълни условията на регулатора на 15 януари, АСМ продължава да налага седмични глоби на цена от 5млн евро. Всички фактори сочат, че технологичният гигант не прави никакви промени в регулацията. Аpple отказва да коментира.

Това, което App Store настояват е разработчиците да продължат да използват системата за разплащане предоставена от Apple, която начислява 30% комисионна на похарчените вече средста от потребителите. Тази регулация поражда остри реакции от редица държави.

Според Apple, компанията не е в разрез на решението си с Нидерландия, тъй като е позволила на app девелопърите да представят приложенията си за запознанства с различни методи на плащане.

Въпреки острите реакции, компанията възнамерява да продължи с начиляването си на комисионна, като свали процентите си от 30% на 27% върху всички плащания в приложението.

Властите отхвърлят действията на Apple с надслов, че компанията не отговаря на изискванията на потребителите си и налага прекалено голяма тежест върху софтуерните разработчици.

Все още не е известно дали наложените глоби са били заплатени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International