20 април, 2024

ИКТ сектора се обяви категорично против решението за вдигане на максималния осигурителен праг. Към тази позиция се причисляват Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“ /ИКТ Клъстер/ и Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/.


В официалното пимо се допълва още, че представителите на водещите браншови асоциации в областта на високите технологии никога не са изразявали съгласие по темата.

“Смятаме, че преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството.”, се казва още в писмото.

Според браншовите асоциации в областта на високите технологии, бизнесът от индустриите на знанието до момента винаги е бил коректен спрямо своите задължения към държавата, а високотехнологичните компании формират голяма част от средната класа и помагат за устойчивото развитие на българската икономика.

Поради тази причина, те продължават да бъдат “неотстъпчиви в настояването си да започнат сериозни реформи, свързани с постигане на по-висок ръст на икономиката и повишаване на доходите на работещите, съответно и повишаване на приходите в хазната”.

*На 21.02.2022 се проведе специална дискусия, с която БАСКОМ отбеляза 20 години от създаването си.

Photo credits: Официалният Facebook профил на БАСКОМ

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor