18 април, 2024

Мартин Димитров е Технически ръководител на iOS в Appolica. Завършва Технически университет в София, където изучава “Компютърно софтуерно инженерство”. Работи със Swift, Kotlin и Java. Мартин е отзивчив и винаги готов да помогне, когато някой от колегите му има нужда от помощ в изпълнението на задачите си. Той е услужлив, знаещ, добросърдечен и винаги готов да разшири знанията и уменията си. 

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Мартин Димитров, Технически ръководител на iOS в Appolica.

Каква е причината да го номинирате? 

Постоянното желание на Мартин да подобрява уменията си и фактът, че той винаги се стреми да помогне на всички, е още една от причините да го номинирам за “Developer на фокус”.

Завършвайки  Технически университет в София със специалност “Компютърно софтуерно инженерство” започва кариерата си в Appolica като стажант и само за няколко години достига до технически ръководител на iOS. И до ден днешен  продължава да расте заедно с компанията, както на професионално, така и на лично ниво.

Мартин ръководи екипа на iOS в Appolica заедно с още един колега. Той винаги се стреми да постигне повече от очакваното, като в същото време е в крак с най-новите иновации в мобилното развитие, като предлага използването на нови технологии и споделя опита си с останалата част от екипа си.

Опишете неговите професионални качества

Като разработчик, Мартин има широки познания и е любопитен – винаги нетърпелив да опита нещо ново и да разшири уменията си. Това е много полезно тъй като в областта на мобилната разработка нещата са много динамични и човек трябва да бъде гъвкав и лесно адаптивен, за да бъде в крак с това темпо.

Като лидер, той е комуникативен, умее да мотивира другите и знае как да свърши работата си на време. Мартин поема ръководната роля и винаги е готов да сподели своите знания и опит с други.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

По време на вътрешните ни  награди в Appolica, Мартин печели наградите за “Най-полезен колега”, както и наградата “Giphy award” заради своята “страст” да намира най-подходящите gifs във всяка ситуация.

Разкажете ни повече за него като личност

Мартин е открит, има добро чувство за хумор и винаги е готов да помогне на своите колеги.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Обикновено денят му започва около 08:30-09:00 сутринта в офиса. Първото нещо, което прави е да изпие чаша наистина силно кафе.

В първата половина от деня Мартин е фокусиран върху собствените си задачи, както и в срещи за различни проекти. Често екипът се храни в кухнята заедно по време на обяд, което е чудесен неофициален повод за разговори, обсъждане на най-новите проекти и всякакви проблеми, пред които всеки един би могъл да се сблъска.

Следобед Мартин проверява докъде екипът му е стигнал със собствените си задачи и в същото време осигурява необходимата подкрепа. Денят му завършва със сладки разговори с колегите, преди да се прибере вкъщи за заслужена почивка.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Едно от предизвикателствата пред които е изправен, е да направи всичко възможно в подкрепа на всички членове на екипа си, като в същото време поддържа собствените си задачи и е в крак с новите технологии. Той активно участва в тийм билдингите и спортните инициативи на Appolica и едновременно с това поддържа здравословен социален живот. В момента Мартин работи върху голям FinTech проект за клиент от Обединеното кралство.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Мартин винаги е много щастлив да помогне на всеки, който се нуждае от напътствия и това е едно от най-добрите му качества, което му помогна да стигне до мястото, където е днес.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Услужлив, знаещ и добросърдечен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Няколко пъти Мартин дари кръв и винаги участва във всички вътрешни програми, които имаме.

Какви са хобитата му?

Обича да спортува, да научава за най-новите технологични тенденции и да играе видео игри. От миналата година се занимава и със сноуборд.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Слуша почти всичко. Любимите му жанрове са поп-пънк и пънк рок. Обича да излиза с приятели, да ходи на походи в планината през топлите месеци и да кара сноуборд през зимата.

Интересува ли се от гейминг?

Да, много се занимава с конзолни игри. (но не и с FIFA)

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

От самото начало Мартин използва продуктите на Apple и освен това работи по проекти за iOS.

Какъв е стилът му?

По отношение на облеклото, стилът на Мартин представлява всичко, което е небрежно и удобно. Нещо, което винаги привлича вниманието, са неговите невероятно забавни тениски. Той е непринуден и общуването с него е приятно.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Професионално използва Swift, Kotlin и Java. Swift винаги е бил негов фаворит, тъй като това е първият език за програмиране, с който започва кариерата си. Дори след като видя колко мощен Kotlin може да бъде, Мартин все още остава верен на Swift и е негов предпочитан език за кодиране.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Спомням си деня, когато имахме парти по случай откриването на новия ни офис и целият екип беше поканен да празнуваме. Няколко човека ни изненадаха с игра, наречена Appolica’s Pub Quiz (всичко в стил кръчма викторина, само че се проведе в офиса, а не в кръчма).

Всеки от нас трябваше да изтегли число, след което се събрахме в произволни отбори от 5-6 човека. Мартин беше в отбора на съперника. Това беше сравнително труден Quiz, но имаше и неща, с които някои от нас би трябвало да са запознати, тъй като въпросите варираха от география, футбол и технологии, до филми и култура.

Резултатът между два отбора беше доста близък и се оказа, че отборът на Мартин работи и комуникира толкова добре, че всъщност спечели с 1 или 2 точки! Спомням си, че ми каза, че просто има хора, които знаят неща от различните категории, а той беше наистина развълнуван, че получи труден въпрос, свързан с Хари Потър, на който повечето големи фенове не успяха да отговорят! Със сигурност беше страхотна нощ.

Номинацията е излъчена от Светлин Леков, Talent Acquisition Manager в Appolica 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International