28 юни, 2022

Калина Димова е Chief Design Officer в INDUSTRIA Теhnology. Нейната роля е с фокус върху създаването на правилните решения чрез задаване на правилните въпроси. Калина има повече от 9 години професионален дизайнерски опит. Учила е скулптура в Националната художествена академия в София и Университета Мармара, Истанбул. Една от главните мисии на Калина е да спаси планетата от пластмаса.

„Място в технологичната индустрия има за всеки, който има желанието и притежава упоритостта да участва активно в нея.“

Вие притежавате повече от 9 години опит в областта на дизайна. Можете ли да споделите, какви са нужните характеристики на един успешен UX Lead?

Най-важното за мен остава способността да слушаш добре. Да се вслушваш внимателно във всеки детайл, който чуваш от
клиентите си, от колегите си и най-вече от крайните потребители. На второ място – да не приемаш всичко, което чуваш за даденост. Да подлагаш на внимателен анализ всяка информация, която стига до теб, да я преобърнеш и от нея да извлечеш есенцията. Най-полезен, за мен, си остава въпросът “Защо?”. Защо хората постъпват по начина, по който постъпват? Защо казват едно или друго? Защо избират едно или друго? Имаш ли отговорите на тези въпроси, всичко останало идва от само себе си.

Какво прави UX дизайнът важна част от IT индустрията?

Дизайнът е често подценяван аспект от всеки продукт. Истината е, че компаниите, които инвестират в качествен дизайн, са по-успешни в дългосрочен план. Тези организации успяват да изградят стабилна, лоялна и дълготрайна връзка със своите клиенти. Добрият дизайн се превръща в посланик на бранда, проводник на неговите ценности, мисия и култура. UX дизайнът, от своя страна, е ключов бизнес-инструмент, който може да издигне или потопи една компания. Успешният UX дизайн идва още в началото на всеки проект, занимава се и решава сложни бизнес проблеми, като по този начин предотвратява стотици пропиляни часове на IT разработка по-късно. Това е и един от първите въпроси, които
задавам, когато виждам, че организацията е склонна да направи компромис с качеството на техния дизайн: Готови ли сте, да поемете риска за крайните резултати, приемайки този компромис?

Какви са Вашите наблюдения за съотношението на жени:мъже професионалисти, заемащи позиция като вашата?

Нямам особени наблюдения в последно време. До един момент, преобладаваше мъжката аудитория, но предполагам, това се е променило в последните години – все повече от успешните UX екипи се водят от изключителни жени професионалисти.

Прочетете цялото интервю с Калина Димова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията като се присъедините към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти от ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International