24 април, 2024

Георги Андреев е Head of Development в SEEBURGER Bulgaria. Завършил е Компютърни науки в Софийския университет. По време на студентските си години е работил в Щатите. Той вижда потенциал за развитие в България, затова се завръща и гради кариера в родината.

Кои са най-технологичните градове в България и защо смятате така?

Силно усещам тенденцията за децентрализация от София към малките градове. Мисля, че бъдещето на България е в по-малките и средните градове, защото това се наблюдава и на Запад. Децентрализацията е една ограничаваща тенденция. Вижда се в новата обстановка. Това е постижимо за България и много от специалистите се ориентираха и към възможността да работят отдалечено. Това ще позволи офиси в малките градове също да са успешни. Хората, които са се преместили в провинцията, ще имат възможност да работят отдалечено, но в последствие може да биват привличани от локални фирми. Според мен тази тенденция е много полезна за ИТ сектора в България. 

“Мисля, че много от компаниите в България подкрепят силно и университетите. Правим го и ние.”

Какво е мнението ви относно дистанционната работа? Защо някои компании я подкрепят а други – не? Какво смятате за компаниите, които не я подкрепят?

Смятам, че има много служители, които искат да работят напълно дистанционно. Нека не забравяме, че има и много служители, които искат да работят от офиса. Така че една добра ИТ компания трябва да може да предостави и двете възможности. Ако оставим настрана хората, които искат да работят от офиса, защото тази група е доста добре утвърдена, възможностите са ясни. Нека обърнем внимание на служителите, които работят дистанционно. Трябва да има и някакъв компромис – компанията трябва да може да предостави тази възможност, но и да се изясни дефиницията на дистанционна работа. Трябва да има някаква принадлежност към компанията, към културата, към емоцията в офиса. Аз виждам в офисите място за събиране, за събития, провеждане на обучения и естествено възможност за тези, които предпочитат работят от там. Тази хибридност трябва да позволи максимална гъвкавост на всички служители. Според мен компания, която изисква изцяло работа в офиса, рискува да загуби много кадри и да не е конкурентноспособна. Със сигурност има много компании, които функционират така, че работата ги задължава. Това може би има връзка с други отдели на компанията или изисквания по сигурност – причините може да са много, но това крие рискове във връзка с ефективността.

Колко е сериозен проблемът с недостига на добри кадри в днешно време? Как се справяте с него?

Имаме служители извън България, например в Тунис. Определено подбора от Балканите, Северна Африка и региона е полезен източник на кадри, от където можеш да намериш доста добри професионалисти. Бих подкрепил и това, че обучението в компаниите е изключително важно. Тоест ние трябва да подкрепяме смяната на специалността на потенциални нови ИТ специалисти. Мисля, че много от компаниите в България подкрепят силно и университетите. Правим го и ние, където това е възможно. Важно е да се акцентира върху средните училища, университетите и onboarding-а. Повечето компании вече инвестират много и въпреки това гладът е голям – въпреки голямата инвестиция, не успява да се захване пазарът с достатъчно кадри. Все още се усеща голяма трудност в този процес. Надявам се, все пак, с общи усилия, с университетите, както и с новите организации за обучение, малко по малко да наваксаме. 

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Георги Андреев и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR