19 април, 2024

Зад всички проекти, на които ИТ екипите от Resolute Software се посвещават, стои обединяващ подход. Този подход е в амбицията да постигнеш идеален синхрон между характери, умения и стил на работа – както във вътрешен план, така и с клиентите. За изграждането на успешни взаимоотношения и устойчив бизнес е нужна екипна среда, в която всеки един от професионалистите може свободно да допринесе със своя талант и качества. За основните съставки на екипната работа като открита комуникация, доверие, установени ясни цели, почит към различията и отговорност, ще ни разкажат Чавдар Стоенчев (тийм лийд на един от инженерните екипи) и Гергана Милушева (UX/UI дизайнер), които са част от един от ИТ екипите от Resolute Software. От тях ще разберем повече за предизвикателствата в тяхната работа и нужните качества.

Когато клиентът се превърне в партньор

Работата във всяка консултантска тех компания се свърза до някаква степен с време, прекарано в пренаписване на кодове и дори понякога с размита комуникация с клиента. За ИТ екипа на Resolute Software тези моменти са почти изцяло минимализирани и много често успяват да постигнат необходимия резултат още от първия път. Чавдар, тийм лийдът, на екипа, споделя колко е важно още от самото начало комуникацията с клиента да е максимално добра, за да може работата да върви гладко и без недоразумения. “Стремим се да извлечем информацията по такъв начин, че да успеем да влезем в обувките на отсрещната страна, за да реализираме най-адекватно това, което се изисква. Този подход ни кара да мислим за задачата ни, поставена от тях така, сякаш това е бизнес, който и ние самите развиваме”, допълва Чавдар.

До голяма степен, за него ключът към подобен подход е в умението да задаваш правилните въпроси, както и във въображението, чрез което да се поставиш на мястото на другия. “Правим всичко възможно да навлезем и в най-малките детайли от всеки нов бизнес домейн, по който ще работим. По този начин избягваме механичното “делегиране” на задачи. Опитваме се да въвлечем партньорите си да участват активно в работата, понеже само така двете страни могат да си спестят ценно време и да постигнат висок резултат”, разказват от екипа. Въпреки динамиката и смяната на различни проекти, екипът е постигнал универсален синхрон, който им помага при нови задания и ги прави адаптивни.

Машина на въображението: Да работиш без да имаш крайни елементи

Сред проектите на Resolute Software, има и такива, които са изисквали до голяма степен богатия опит на специалистите да бъде придружен и от богато въображение. Голяма част от тези проекти са с изключително високо ниво на конфиденциалност и част от крайните елементи, които трябва да присъстват в готовите продукти, не могат да бъдат разкрити. Именно поради тази причина, опитът трябва да бъде подплатен и с въображение, за да могат екипите да се справят с работата си безупречно, независимо от факта, че нямат цялата информация налична.

“Един такъв проект, по който работим е от сферата на отбраната, който включва визуализация на устройства, предаване в реално време на обекти, местоположение и техния статус. Използваме различни технологии като Reddis и SignalR”, разказват от ИТ екипа. По отношение на визуализациите в Resolute Software все повече разчитат на Blazor (Microsoft). А за случая с проекта от военната индустрия, който е бил подаден за работа без крайни елементи, UX/UI дизайн екипът е разработил компоненти, които да използват като заместител, за да спази необходимата конфиденциалност.

“Това е един много сложен, но и много интересен проект за нас. Когато имаш крайните данни е лесно да предвидиш как да направиш дизайн компонентите. В този случай обаче трябваше да използваме само примери”, споделя Гергана, която е част от UI/UX отдела, за който вече разказахме тук. За нея предизвикателствата са възможност за усъвършенстване и допълнително поле за развитие особено и в ситуации, когато се налага да гради дизайн, подаден под формата на рисунка върху салфетка (реална ситуация).

“Колаборацията между екипите, както и вътрешно-екипната работа е изключително важна. Уважаваме всяка гледна точка и решаваме казусите заедно”, споделя още Гергана. В Resolute Software работата по даден проект започва, когато има подаден дизайн. Това оптимизира работата и улеснява много програмистите, защото така те имат представа какво трябва да се случи и как ще изглежда продуктът за крайния потребител.

Доверие и подкрепа  

За всеки професионалист от даден ИТ екип достъпът до пълна информация и възможността за пряка комуникация с клиента е от изключителна важност. В компаниите с по-тежка йерархична система тези две обстоятелства са или по-трудни за постигане, или като цяло невъзможни. В Resolute Software случаят е съвсем друг и проличава още в стъпването в компанията, споделят от екипа.

Набляга се също така и на изграждането и поддържането на мотивацията, в което Чавдар като тийм лийд играе важна роля. Въпреки ръководната си позиция, той е от хората, за които налагането на нечие мнение над това на останалите не е правилният подход. За него изграждането на здрав екип се състои в това всеки участник да обсъжда на едно ниво с другите най-важните идеи и проблеми, и заедно да търсят най-доброто решение. “Преди 2 седмици бях отпуск и оставих всичко в ръцете на екипа ми. Преглеждайки след това записите от срещите с клиентите, аз се убедих за пореден път, че дори когато не съм там, нещата са в сигурни ръце”, допълва той.

Работа от дистанция и сплотяване на живо 

В Resolute Software работата от дистанция е основна практика. Офисът не е задължителен и част от програмистите работят изцяло извън столицата. В същото време обаче културата на живия контакт присъства убедително. Организират се срещи в работно и в извън работно време, работа в паркове, тиймбилдинги, спортни активности и много други.

В културата на компанията е заложен и друг много важен фактор – подкрепата, която компанията оказва към своите специалисти и тази, която самите специалисти показват едни към други. От екипа споделят колко безценно за тях е това усещане, че има човек, който да ти помогне в момент на трудност и да ти подаде ръка. „В крайна сметка, всеки трябва да продължава да се учи и да помага на онези, които следват същото златно правило“, допълва Чавдар.

Най-новите технологии на пазара

Програмистите в Resolute Software използват широк набор от езици за програмиране. От една страна, те се опитват да изграждат разнородни екипи, тъй като консултирането в ИТ индустрията ги изправя пред различни проекти и казуси, а от друга страна да владеят най-актуалните езици за програмиране. “Работим с най-новите технологии на пазара. Сред тях – .NET, Entity Framework Core, Reddis, Blazor, MSSQL, Razor, Angular, React и много други. Resolute е иновативна компания и често ни поверяват проекти, написани на остарял език, който трябва да се модернизира, или да се изгради изцяло нов продукт спрямо актуалните тенденции в програмирането”, споделя Чавдар.

Освен в използването на иновативни технологии, от екипа на Resolute имат и доста опит в поставянето на правилните хора на правилните позиции. При интервютата за работа много внимателно се преценява дадения човек за каква позиция и ниво отговаря. Ако има моменти, в които човек кандидатства за средно ниво позиция, но се окаже, че има повече познания и опит, то в такъв случай, компанията ще даде на дадения човек да стъпи на по-високата роля. Помощта, която екипът оказва в адаптирането и развитието на колегите, е не просто случайност, а хармония, постигната донякъде и с блестящия алгоритъм в подбора на кадри, поставил неслучайно компанията начело в ТОП 10 в най-щастливите организации.

А от това, което ни разказаха Чавдар и Гери, разбрахме и защо Resolute Software оглавяват тази световна класация. ИТ екипът, както и останалите екипи в компанията са изградени на база на няколко съставки, без които такъв синхрон и резултати не биха били възможни. Усещането за свобода в комуникацията, умението да вникваш в работата на клиента, ясно установените цели, професионализмът, подплатен с подкрепа и отговорност към останалите – това е част от преимуществата, с които екипът и компанията разполагат. Вследствие на това, пътят на всеки Дрийм Тийм към успеха изглежда повече от осъществим.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager