20 април, 2024

Когато става въпрос за UX/UI дизайн, естеството на работата се свързва не само със създаването на добре изглеждащ дизайн, но и със самата идея, по която се работи и до каква степен тя е помислена добре. Тази концепция и усещане се споделят от UX/UI дизайн екипа на българската тех консултантска компания Resolute Software, който включва Мария Ковачева (Мим), Ива Илиева (Ив), Биляна Калчева (Биби) и Гергана Милушева (Гери). Ръководителят на екипa Мим, споделя, че за тях е от изключителна важност да разберат новия бизнес домейн, проблемите, възможностите и как най-ефикасно би се получила адаптацията и комуникацията, а следователно и повече от задоволително решение. Нещото, което носи допълнително вълнение при започването на нов проект е именно и възможността за навлизане в и опознаване на съвсем нова индустрия. Ив допълва още, че за тях “дизайнът не започва от въпроса как да подобрим идеята, а от там дали тази идея си струва”.

Нека разберем какво стои зад създаването на работещ и красив дизайн, и как този процес носи чувство за развитие, удовлетвореност и сплотяване…

От най-малкия детайл до цялостната бизнес логика

Зад разбирането на нов бизнес домейн стоят не само срещите с клиента, но и задълбоченото проучване на дейността на бизнеса, пазара в дадената индустрия, нуждите на крайните потребители, и конкуренцията. За Мим, Ив, Биби и Гери, новите проекти започват с подобен тип проучване като чрез разрешаване на малки проблеми в първите стъпки, се е стигало понякога и до генерална промяна на цялостната бизнес логика.

“Предизвикателството за нас е много голямо, понеже трябва да се вмъкнем в обувките на клиента, но в същото време да балансираме и да погледнем през погледа и на крайния потребител. Тези две страни трябва да бъдат разбрани отлично”, споделя Гери. Проектите, по които работят, идват главно от САЩ и Европа и включват клиенти в сферата на здравеопазването, автомобилната индустрия, огромни портали, свързани с администрация и поддръжка на софтуер и много други.

Работата като поле за развитие и изява, а не еднообразно ежедневие

”Всеки ден започваме деня си със сутрешна среща, на която споделяме какви са сегашните и предстоящите задачи, обсъждаме, коментираме и си помагаме една на друга с каквото можем. Винаги имаш усещането, че хората биха били там за теб и няма да ти откажат помощ, а биха ти помогнали с удоволствие. В края на деня, колкото и познания да имаш, погледът отстрани и перспективата на другите върху това, което правиш, може да се окаже в основата на успеха”, разказва Биби.

Независимо от факта, че екипът се състои от различни по характер, темперамент и начин на мислене дизайнери, той се е сработил и действа в унисон. Всички различия са използвани в положителна насока, която да води до прогрес без да оставя пространство за притеснения, неприятни разногласия или лоши чувства.

Според Мим самата им професия предразполага към строго индивидуален поглед, тъй като той е в основата на творческата работа, но въпреки това момичетата са постигнали следната стратегия: – Когато се търси решение, мислят различно, а когато се следва общ процес, действат като една”.

Непрекъснат тренинг и усъвършенстване като неизменна част от процеса

Както в повечето професионални среди, дизайнерското мислене и работа изискват непрекъснато разширяване и надграждане на познанията. Тази мантра се следва и от дизайн екипа в Resolute Software, който не спира да обогатява набора си от умения и палитрата на проектите, по които работи. Базата им от достъпни ресурси не е никак малка – курсове и семинари в платформата Udemy, които компанията им осигурява безплатно и всякакви всякакви важни източници за сферата им като като Nielsen Norman Group, чиито основатели Дон Норман и Джейкъб Якоб Нилсен са първите UX дизайнери в световен мащаб. “Сверявам си часовника там, тъй като има много публикации с невероятно дълбоки проучвания по всякакви теми, свързани с дизайна. Следя също доста статии в Medium, UX Planet и UX Collective, за да съм винаги подготвена”, споделя Мим.

Ив черпи информация и знания от Dribbble, понеже намира там много креативни насоки по отношение на дизайн казуси. Гери от своя страна споделя, че предпочита по-традиционния метод – книгите: “Имам богата библиотека от дизайн книги и там си отбелязвам неща, които са ми интересни. Имам добра фотографска памет, знам къде какво да си намирам. Доверявам се също на немалко дизайн групи във Behance и Instagram.

“С времето започваш да виждаш нещата около теб по друг начин. Дизайнът не се случва само по време на работа, а и във всеки един друг момент. То е начин на живот, начин, по който виждаш, оценяваш и реагираш. Много често мислено пренареждам пейките, дърветата в парка или хаотичните плочки по тротоарите. Дизайнът е винаги във въздуха и никога не знаеш в кой точно момент ще ти хрумне нещо гениално, което да те вдъхнови”, разказва Ив. Важно е да се отделя време и на неща, които хранят креативното мислене и изчистват съзнанието от динамиката и забързания начин на живот. Ив постига това приятно “разсейване“, спортувайки със своите две прекрасни белгийски овчарки, а за Мим палитрата от усвояване на различни изкуства като рисуване, танци, керамика и грънчарство й помага както да се откъсне от динамичността на деня, така и да бъде близо до артистичната си природа.

Планина – Море – Офис – У дома: Избери си сам

Сред най-големите преимущества в Resolute Software е и възможността за дистанционна работа. За културата на компанията е важно всеки да има правото на избор от къде да върши своите задачи без това да пречи по никакъв начин на продуктивността и отличните резултати. За Биби, която живее и работи изцяло от Стара Загора, това е уникална възможност, която й позволява да бъде част от UX/UI екипа независимо от местоположението й. Както винаги, възможностите идват и с голяма отговорност и дисциплина – да можеш да бъдеш отговорен към изпълнението на задачите си по най-добрия възможен начин, да бъдеш отговорен към останалите дизайнери от екипа и тяхната работа, както и към всички останали екипи, които по един или друг начин са свързани с теб.

Погледнато и от друга гледна точка, възможността за работа от дистанция позволява не само хора, живеещи извън София, да бъдат част от компанията, но също така допринася и за поддържането на креативността и положителните моменти. “Смяната на обстановката и мястото на работа е ключово за креативността и вдъхновението”, споделя Гери, която през зимните месеци обича да прекарва времето си в Дубай, откъдето продължава работата си за Resolute. Тази промяна в ежедневието й допринася за повече вдъхновение и мотивация. За Ив, която още преди пандемията е предпочитала работата от вкъщи, тази свобода да избира й спестява много време, което би прекарала в трафик и излишно разсейване. “Създала съм си моето царство у дома, а в екипа сме си организирали работата така че общуваме много често и сме почти като на живо”, разказва Ив.

Дистанционната работа и сплотеността на екипа

За дизайн екипа нещата сякаш се случват естествено и непринудено чрез гостувания, организирани събития от компанията, на които те присъстват и прекарват време заедно, споделени хоум офиси и много други гъвкави възможности за работа. “Имах удоволствието да бъда домакин на наша колежка от инженерния екип. На няколко пъти тя гостува у нас и работихме от вкъщи. Беше много ценно като приятелско изживяване, а и много полезно да обсъждаме на живо проекта, по който работихме”, разказва Мим.

От Resolute Software организират често най-различни събития като нощни изкачвания до Черни Връх, лекции на различни теми с професионалисти, спортни мероприятия, и дори “виртуални кафета”, в които да могат да се включат не само българския екип, но и останалите им колеги, които са в различни точки по света. По този начин те успяват да създадат чувство за общност и приятелство между всички и дори тези, които не са се виждали на живо, споделят, че не чувстват никаква дистанция помежду си.

Тайната съставка за създаването на подобен тип екип

В основите на това защо в дизайн екипа успяват да работят координирано, ефективно и хармонично стои не само разказано дотук, но и новаторският метод на Resolute да привлича таланти и характери. Във философията на подбора на кадри стоят детайлни тестове за индивидуалността на всеки кандидат. Сред тези тестове са тестове за IQ, EQ (емоционална интелигентност), поведенчески, личностен и тест за ценностите, както и създаването на human design профил. В тях няма грешен отговор: търси се синергията между характери, която е в основата на успеха на Resolutе и на това, че бяха обявени за най-щастливата организация в индекса на датската AI компания Heartcount.

“За мен беше много интересно, че Resolute вземат решението си за назначаване с тези методи – особено това, че ползват human design профилиране”, споделя Гери, а Биби допълва, че е била приятно изненадана от това колко подробен и наистина отговарящ на нейната персоналност се оказва резултатът.

“На базата на тези тестове ни събират като личности, които колаборират лесно, имат сходни ценности и култура на работа, именно и затова се сработваме толкова добре”, признава тя. Сред множеството задачи и проекти, UX/UI екипът планира също и общо дизайнерско море и споделен офис в някоя къща. И това не е всичко, към вълнуващите предстоящи планове и нови проекти, предстои и присъединяването на още един дизайнер към екипа, на когото от сега завиждаме благородно.

Мария Ковачева (Мим) е експерт в областта на UI/UX дизайн с над 20 години опит в ИТ индустрията. Най-голямата ѝ страст е създаването на функционален и красив дизайн, който да подобрява потребителското изживяване. За нея дизайнът е не само форма на творческо изразяване, но и начин да накара потребителят да се почувства на точното място. 

Биляна Калчева (Биби), която се занимава с дизайн от 6+ години, обича предизвикателствата, които се появяват по време на работа и са резултат от комплексната психология на потребителя и неговото поведението. Биби се вдъхновява от различните и нови сфери, в които навлиза чрез проектите като една от големите й мотивации е да прави дори и най-сложните неща да изглеждат прости чрез дизайн.

Гергана Милушева е UX/UI дизайнер с повече от 8 години опит в областта. Гери се интересува от психология, социология и се грижи за цялостно подобряване на потребителското изживяване. Тя търси вдъхновение навсякъде.

Ива Илиева (Ив) е част от екипа на Resolute Software от създаването на компанията. Занимава с UI дизайн от почти 12 години, през последните 5 години се занимава и с UX дизайн. Ив обича активния начин на живот, а вдъхновение в работата си намира в The Heart of the Designer Community – Dribbble.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,