25 април, 2024

Илон Мъск отново повлия на цената на Bitcoin с поредния си противоречив коментар, този път по време на конференцията за криптовалути B Word. Той заяви, че Tesla “най-вероятно” ще започне отново да приема криптовалутата като разплащателно средство, вследствие на което тя нарасна с около 6% до малко над 32 000 долара.

Илон Мъск сподели, че е изследвал използването на изкопаеми горива в добива на Bitcoin. “Исках малко повече старателна проверка, за да потвърдя, че процентът на използване на възобновяеми енергийни източници е най-вероятно 50% или повече, и че има тенденция към увеличаване. Ако това е така, Tesla ще възобнови приемането на Bitcoin,” споделят от BBC коментарът на Мъск.

Изначалното обявяване на Tesla, че ще приема Bitcoin преди няколко месеца създаде противоречиви чувства сред инвеститори и природозащитници, тъй като ако Bitcoin е толкова вреден за околната среда, как може да служи за закупуване на Tesla, която се разглежда като екологично чисто електрическо превозно средство?

Мъск бе критикуван и за това, че използва популярността и позицията си на един от най-богатите хора в света, за да подкрепи криптовалутите, като дори ходовете му бяха отчетени като стратегия да вдигне цената на Bitcoin и след това да продаде своето налично количество – похват, известен като “pump and dump“.

По време на изявата си на конференцията B Word Мъск каза, че заедно с биткойните, собственост на Tesla и SpaceX, той лично държи биткойни, както Ethereum и Dogecoin.

Той отрече и твърденията за “pump and dump” стратегия, като сподели, че желанието му е “да види как Bitcoin успява“.

След неговите коментари, Bitcoin е нараснал към момента до 32 148 долара, а Ethereum е 1 995 доларa.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author