20 април, 2024

Калин Михайлов, Development Manager в Nuvei е професионалист с повече от 20 години опит в ИТ сферата. Стартирал е своя път от Quality Assurance за да достигне до ръководна позиция на база на знанията и опита си.

Г-н Михайлов, бихте ли разказали с няколко думи за старта на вашата кариера и за това най-напред как се породи интересът ви към технологиите?

Ще започна в обратен ред: интересът ми към технологиите се появи когато бях на 9 и родителите ми донесоха вкъщи първият ми компютър. Бях на 18 – първи курс в университета. Наеха ме в Сап Лабс, което по онова време се наричаше Просист България 1. Там се задържах 7 години и започнах да програмирам на Java.

Имате богат опит, а отскоро сте част от екипа на fintech компанията Nuvei. С какво тя ви привлече като работодател?

Nuvei не е нова фирма на пазара, а е утвърдено и познато име, с установени процеси на работа и в същото време не страда от излишна корпоративна скованост.

Какви са особеностите на вашата позиция, Development Manager, спрямо дейността на компанията?

Особеното е множеството роли, които трябва да изпълнявам и чисто психологически да се посветя на екипа си и на неговото израстване, но разбира се в контекста на задачите и целите на компанията.

Кои технологии използвате в работата си?

Изполваме както по-класически J2EE решения, така и доста модерни NodeJS, React, SpringBoot. Разбира се това се отнася до моите екипи, а компанията използва и .NET и PHP решения – така че няма среда която да ни е непозната.

Мениджърската позиция не ви е чужда. Бихте ли споделили на нашите читатели някои от добрите практики, които трябва да прилага един Development Manager? Как може да бъде ефективен и да управлява хората по най-добър начин?

Аз като мениджър се стремя да познавам добре екипа си и неговите възможности. Това е основна необходимост за правилно разпределение на задачите. Държа хората да израстват както поотделно така и като екип. Прозрачността е другата важна съставка – изкривяването на информацията е контрапродуктивна практика. И не на последно място – сплотеността – екипа не е просто хора които работят заедно, а хора които имат доверие помежду си.

Кои са най-популярните технологии, необходими за разработката на финтех решения?

За момента това са Java и JavaScript базираните решения, но съвсем не значи че са единствените или най-добрите, но са се наложили с времето като надежден избор.

Същевременно и кои са най-търсените финтех позиции на пазара?

Фронт и бекенд програмисти, QA и бизнес анализатори, почти целия спектър от IT позиции е покрит.

Какви са предизвикателствата при писането на код за финтех решения?

Съчетаването на високо качество, киберсигурност и потребителска удовлетвореност едновременно е основното предизвикателство. Разбира се и time-tomarket е от голямо значение що се отнася до успеха на фирмата.

Върху кои аспекти от кода обръщате най-сериозно внимание при проверката на свършената от екипа работа?

Сигурност и качество. Услугата която доставяме ще спре да съществува много бързо ако дори едно от двете не е спазено. Никой няма да използва услуга, която не гарантира сигурността и надеждността на средствата му.

Работейки за голяма световна компания като Nuvei, какъв е погледът ви върху развитието на финтех индустрията?

Финтек се развива отдавна – откакто първата банка е сложила компютър в офиса си, откакто има кредитни карти, откакто има интернет… Всяко едно от тези събития е революция. В наше време пандемичната дигитализация даде сериозен тласък на финтех индустрията, да използва възможността представяйки иновации, които в други условия биха били по-трудно забележими.

Какво можете да споделите и за българския финтех сектор, който все повече се развива и ето че от по-консервативно спрямо технологиите общество като българското, напоследък много хора виждат големите удобства, които финансовите технологии носят?

Българският Финтек сектор развива повече услуги и иновации, отколкото като обем на пазара, но потребителската ангажираност осезаемо нараства всяка година. Все пак, чисто от пазарна гледна точка, бих заложил на европейски или дори балкански пазар, но не и на еднонационален такъв.

Напоследък малко или много, всички започнаха да говорят много за финтех сектора. Според вас може ли България да произведе финтех юникорн и как въобще се стига до такъв статут? Въпрос повече на талант или на пазар е?

Финтек юникорни в България вече има, но както казах те не могат да разчитат само на национален пазар, така че някои от тях остават слабо известни в България.

Какво се случва с банковите институции и какво предстои за тях във време, в което масово на почит идват децентрализираните финанси и блокчейн?

Банковите институции са консервативни. Не бих очаквал иновации от банковия сектор, но при една справедлива и нискорискова регулация, вероятно биха се включили към всеки печеливш пазар. Разбира се и блокчейн мрежата трябва да може да предложи необходимия обем трансакции на ден/час/минута/секунда, за да бъде интересна на банките. Следователно има пречки и пред двете крайности на сектора (що се отнася до иновации), за да се срещнат интересите.

Nuvei стартира през 2003 г. – преди почти 20 г., а ето, че в момента е сред лидерите в електронните плащания. В тази насока, какъв е ключът към успеха в сектора на финансовите технологии?

Ключът към успеха е качество, надеждност, упорита работа, екип и малко късмет.

Какво място отдавате на криптовалутите в съвременния финансов свят? Балон, хазарт, риск или пък бъдещето?

Криптовалутите са възможност. Алтернатива. Нов Инструмент. Но също така и балон,хазарт, риск. Всичко зависи от управлението им. Както и в класическите финанси, важен е банкерът и посредникът. С други думи всички рискове които се отнасят за класическите финансови инструменти важат с пълна сила и за криптовалутите. Единствено повишаването на доверието чрез регулация, може да доведе повече и по-големи инвеститори.

Интервюто с Калин Михайлов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“. Цялото издание може да намерите на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author