19 април, 2024

COVID-19 пандемията тотално преобрази начина на работа и бе необходимо всички да преминат в дистанционна форма, за да бъде приоритизирано здравето и ограничето разпространението на вируса. Почти година и половина след това, за много хора remote режима остава на дневен ред, а остава и въпросът какво е бъдещето на работното място след COVID и какви ще бъдат взаимоотношенията между хората? Отговорите на този въпрос споделиха гостите, участници в онлайн дискусията „Заплатите в софтуерния бранш 2021„.

Рада Йосифова, Head of HR в Raiffeisenbank България сподели, че в банката постоянно се дискутира бъдещето на работното място и това, дали то ще продължи да съществува като такова или ще промени формата си – дали ще се работи от вкъщи, от офиса или пък защо не – отвсякъде?

В нашата компания смятаме, че ще преминем към хибриден начин на работа, с време в офиса, но и от вкъщи. Определено тази пандемия доказа нуждата на хората да бъдат по-гъвкави и да не се изисква присъственост. Това явно отпада и става демоде, защото хората очакват да се гледат резултатите и усилията, които човек е положил,“ сподели Йосифова.

Нейното мнение бе подкрепено от Мая Василева, HR Director в Prime Holding JSC, която се съгласи, че хибридният модел е новата тенденция.

Модел, в който хората ще имат възможност да работят откъдето си пожелаят, особено в ИТ компаниите. 80% от хората там, според мен, няма да се върнат в офисите,“ сподели Василева.

Александър Починков, VP of Engineering в Nexo също се съгласи с коментарите за хибридния модел.

Настъпи необратим хибриден, дистанционен метод на работа. Но според мен хората ще започнат да се връщат в офисите малко по-масово, защото имат нужда от това. Може да не е на пълен работен ден, но нещата определено няма да останат изцяло дистанционно както бе през последната година,“ коментира Починков като подчерта, че за всичко това предстои да разберем, след като се изясни ситуацията с пандемията, тъй като на този етап изходът е все още неизвестен.

Коментарите можете да изгледате в приложеното видео.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author