20 юли, 2024

Анализ на Кристен Дал Щайдел, вицепрезидент EUC EMEA във VMware с участието на д-р Карл Бенедикт Фрей, ръководител на програма Future of Work в Oxford University

Безспорно 2020 година беше изпълнена с промени. Преосмислихме как, къде и кога работим, а донякъде и защо се трудим. Всичко това се случи с непредсказуема скорост. Тези събития дадоха тласък на “разпределена навсякъде” работна сила, като глобалните организации споделят, че този модел на работа може да се запази и в бъдеще.

Докато бизнесите продължават да се адаптират към бъдещето на работното място, можем ли да се поучим от миналата година, за да вземем информирани решения?

Наскоро обсъдихме основните тенденции за работа през 2021 година с д-р Карл Бенедикт Фрей, ръководител на програмата Future of Work в Oxford University. Ето какво сочат съвместните ни наблюдения:

Прогноза №1: Продуктивността на един служител или екип ще се измерва на база на постигнатите резултати вместо на положените усилия

Д-р Фрей споделя: “Отминаха времената, в които се поощряваше стоенето в офиса в рамките на работното време. През 2021 година ще обръщаме повече внимание на постигнатите резултати. Иновативните и конкурентноспособни организации ще измерват продуктивността, а не присъствието на своите служители. Прекалено дълго мениджърите се доверяваха на фактори като времето, прекарано в офиса, за ефективността на екипите, които управляват. Аз виждам възход на възможността за отдалечено работно място отвсякъде – вкъщи, в офиса или кафене, в близкото бъдеще. Това ще елиминира продължителността на седенето в офиса като показател за продуктивност и отдаденост.”

Същото твърдение подкрепя и изпълнителният директор на Netflix, Рийд Хастингс: “Днес в информационната ера, важно е това, което постигаш, а не колко часа си отчел. Аз никога не съм обръщал внимание на това колко време работи човек…”

За служителите това е прекрасна възможност за изграждане на доверие с работодателя, както и допълнителна гъвкавост на работното място. Дали се постигат целите, дали комуникацията с клиенти и колеги върви плавно? Ако отговорът е да, няма значение как е подреден работният ден.

Някои хипотези за подобна промяна вече са доказани. Например, проучване на Accenture от 2019 г. сочи, че инструментите за наблюдение на работното място, които измерват продуктивността на служителя, взимайки предвид метрики като натискането на клавиши, влияят негативно на доверието към работодателите.

През 2021 година ние очакваме промяна на работното място и оценката на представянето, което се измерва не на база какво привидно прави даден служител, а дали е изградено взаимно доверие, основаващо се на постигнатите резултати.

Прогноза №2: Битката за таланти ще нараства

“Бизнесите са в постоянна конкуренция не само за пазарен дял, но и за таланти. Когато ограничението за локация отпада, достъпът до таланти се улеснява и компаниите могат да избират кандидати от всяка точка на света, а единственото условие е добра интернет връзка.”, добавя д-р Фрей.

Когато организациите разчитат на отдалечена работна сила, местоположението вече не е ограничение. Вместо това, компаниите могат да наемат нови кандидати на база на необходимите умения и знания. Проучване на VMware от региона на ЕМЕА потвърждава, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове. Когато бизнесите могат да привличат таланти от всяка точка на света, броят на кандидатите ще расте многократно. В тази ситуация атрактивната оферта за работа става ключов фактор.

В глобалната битка за таланти възможността за достъп до всяко приложение от всяко устройство навсякъде ще бъде голямо предимство, ако не и по-важно от традиционните фактори като заплата и придобивки.

За да бъдат конкурентни на глобалния пазар на труда и да растат в предизвикателните условия, компаниите трябва да инвестират в правилните технологии и практики, като предоставят на служителите си безопасен и удобен достъп през всяко устройство. Успешните организации ще могат да привлекат най-добрите таланти и да преуспяват занапред.

Прогноза №3: Отдалечената работна сила ще има нужда от приятни случайности

“От Флоренция в епохата на Ренесанса до Силициевата долина иновациите винаги са се случвали благодарение на спонтанни човешки взаимодействия. В бъдеще вероятно ще видим нова вълна от продукти за взаимодействие, които ще се опитат до добавят този елемент на случайност в работната среда.”, казва д-р Фрей.

Проучването на VMware гласи, че около три четвърти (76%) от служителите споделят по-висока лична свързаност с колегите си в резултат на отдалечената работа. Ако бизнес лидерите искат да капитализират ситуацията, те трябва да пресъздадат спонтанните срещи като катализатор за генериране на нови идеи за бизнес иновации.

Както офисите ни помагат за спонтанни срещи и взаимодействие, така и отдалеченото работно пространство ще има нужда от аналогични креативни дигитални решения. Тук могат да се споменат приложения като Hallway и Donut, които улесняват споделянето и развитието на творчески идеи.

Ето защо постигането на правилен баланс между работа от разстояние и повишаването на продуктивността ще допринесат за успеха на компаниите в краткосрочен план. В дългосрочен план, фокусът за много бизнеси през 2021 г. ще бъде върху развитие на спонтанни човешки взаимодействия, които провокират иновациите.

Бъдещето е тук

Погледът в бъдещето може да бъде несигурен, обаче организациите могат да направят правилните изводите от 2020 година или както някои я наричат “най-големия експеримент за модела на отдалечена работа”.

В света с работното място “отвсякъде”, неограничено от география или локация, успешните компании ще се определят от това как подкрепят продуктивността, креативността и преживяването на служителя. И за да бъдат наистина успешни, организациите трябва да си задават въпроса как се възприема новата реалност.

„През 2021 година съревнованието за талантите в България продължава. От миналата година офисът ни тук, който е най-големият за региона на ЕМЕА (Европа, Близък Изток и Африка), активно привлича таланти от цялата страна, предлагайки им възможност да работят от своя град по мащабни и интересни проекти с глобално значение. Бързите ни темпове на растеж се запазват и през тази година. Без значение от избраната локация, нашата компания активно подпомага всеки служител с допълнителни средства за обзавеждане на домашен офис, с програми за подкрепа на физическото и психическото им състояние, осигуряване на необходимите инструменти за взаимодействие и още много други.“, споделя Рени Минева, директор Привличане на Таланти във VMware България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author